The storyteller knows poem

Over Fairhups

Welkom op Fairhups.nl het blog voor mensen die zich willen laten inspireren om bewuster te leven.

Misschien vind je het leuk om te weten wie dit blog schrijft, wat haar drijfveren zijn en vanuit welke situatie zij haar weg om bewuster te leven is gestart. Lees dan vooral verder. Is dit niet het geval en wil jij je gewoon laten inspireren door haar verhalen klik dan door in de verschillende menu’s en vind jouw Fairhups. 😉

profielfoto mariekeIk ben Marieke (1984) en ik woon samen met mijn man Wilco (1985) en onze dochtertjes van 4,5 en 6 jaar oud in Leiderdorp. Ik schrijf dit blog omdat ik graag wil delen hoe wij bewuster leven. Wij zijn ons al een tijdje bewust dat er veranderingen gemaakt moeten worden om de aarde te behouden en onze wereld te verbeteren. Totdat we begonnen met dit blog hadden we wel wat stapjes ondernomen, toch bleven we het gevoel houden dat we meer konden bijdragen. Bijdragen aan een liefdevollere wereld en in het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Afgelopen jaren ben ik mij bewuster geworden van mezelf. Ik heb ook Fairhups genomen om eerlijker om te kunnen gaan met de dingen die ik in het dagelijks leven tegen kom. Hier startte voor mij eigenlijk de verandering naar ecologisch verantwoord leven. Als het niet niet fijn voelt om iets te doen, zal ik dat niet snel meer doen. Daardoor is er meer ruimte gekomen om te ondernemen waar ik mij echt goed bij voel!

Nu we al een tijdje aan het “fairhupsen” zijn merken we dat onze levenstijl meer vanzelfsprekend is geworden. We zoeken samen naar nieuwe manieren om een minder negatieve impact achter te laten en tegelijkertijd wel onze weg te vinden in het dagelijks leven. Niks is perfect en oude gewoontes zijn soms moeilijk te verslaan. Toch voelt het niet als een grote opgave om deze meer ecovriendelijke leefstijl aan te gaan. We delen, ja ook Wilco weleens, graag onze verhalen met jullie. We hopen dat je hierdoor ook wat meer ruimte zult ervaren om te doen wat je echt belangrijk vindt.

Wij hebben van Fairhups een werkwoord gemaakt! Doe je mee? Take care, take Fairhups!

ons gezin

5 reacties

  • Jet van der Tol

    Beste Marieke,

    Mijn naam is Jet en ik zit in mijn derde studiejaar aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel volg ik een minor over sustainability aan de Vrije Universiteit. Voor het afsluitende vak van deze minor moest er individueel een probleem worden gekozen wat zowel met people, planet en prosperity te maken heeft. Ik ben erg geinteresseerd in microplastics en ben mij gaan focussen op microplastics in make-up en verzorgingsproducten. De opdracht van het vak is het bedenken van mogelijke oplossingen en daarbij het ontwerpen van een product of een service (naar mijn mening erg lastig want het moet nieuw/innovatief zijn). Ik ben van mening dat het grootste probleem ligt bij de consument en dat het gedrag van de consument moet veranderen. Over de campagne ‘Beat the Microbead’ heb ik al veel informatie gelezen en ik ben van plan een soortgelijke campagne te bedenken. Het verschil dat ik echter wil maken is dat het de consument directer moet confronteren met de aanwezigheid en de effecten van microplastics. Ik heb namelijk het idee dat slechts een klein aantal mensen uberhaupt weet dat er microplastics zijn, wat het is, waar ze in zitten en wat de effecten hiervan zijn.
    Om een lang verhaal kort te maken: wat voor dingen vind jij als consument belangrijk bij het bewuster maken van mensen van het probleem (microplastics in cosmetica en verzorgingsproducten)? Hoe zou jij het liefst geinformeerd worden hierover en wat is naar jouw mening het meest effectief?
    Veel vragen, ik weet het, maar ik vind het zelf erg lastig om met iets ‘vernieuwends’ te komen en wellicht kun jij mij een ander inzicht geven en nieuwe ideeën geven?

    Groetjes, Jet

  • Theo Spathas

    Beste Marieke en Wilco,

    Het was erg leuk om met jullie te praten in het klimaatdebat in Leiderdorp! Ik ben erg geïnteresseerd in jullie initiatief Faircups en jullie motivatie om mensen te overtuigen om hun huizen te verduurzamen.

    Ik werk met stichting het GroenePlatform uit Rotterdam die de energie transitie versnellen door de verduurzaming van woningen. We doen dat in twee stappen:

    Eerst bezoeken wij bewoners die interesse hebben om gratis energieadvies te geven. Daarna zorgen wij ook voor de uitvoering van energiebesparing door onze vaste aannemers, zodat woningen warmer zuiniger en duurzamer kunnen worden. Verder helpen wij bewoners met subsidies en financiering zoals de energiebespaarlening. De bewoners worden helemaal ontzorgen!

    Tot nu hebben wij honderden klussen afgemaakt in gemeenten Den Haag, Rotterdam, Waddinxveen, Reeuwijk onder andere. We werken samen met die gemeenten en ook met organisaties van enthousiaste bewoners zoals in Statenkwartier en Vogelwijk (Den Haag).

    Ik zou graag meer willen weten over jullie acties in de wijken van Leiderdorp. Het zou fantastisch zijn als wij iets samen zouden kunnen doen om de stad sneller af van gas te leiden.

    Hebben jullie interesse om een kennisgesprek te maken? Ik woon in Leiden en ik zou komende week graag iets afspreken.

    Ik hoor graag van jullie!

    Met vriendelijke groeten,
    Theodoros Spathas MSc.
    Senior Adviseur
    Sticthing het GroenePlatform

  • Givens Appiah

    Heey Sweet Cheeks…:) Marieke & Wilco,
    Wij zijn “The Good Roll” . TOILET PAPER THAT BUILDS TOILETS
    Het eerste eco-sexy toiletpapier dat gemaakt is van gerecyclede grondstoffen & dus 100% boomvriendelijk, wij investeren de HELFT van onze winst in het bouwen van toiletten in ontwikkelingslanden .
    Dit maakt “The Good Roll” het eerste toiletpapier dat ook daadwerkelijk toiletten bouwt! WE GIVE A SHIT!
    Duurzaam, economisch en maatschappelijk verantwoord dus … Goed voor je bips en goed voor de planeet!
    Wereldwijd zijn er 2,3 miljard mensen die geen toegang hebben tot een veilig en schoon toilet en dit helaas resulteert in 1300 sterfgevallen per dag. En er worden dagelijks 270.000 bomen gekapt voor de productie van toiletpapier. Dat kan & moet anders!
    The Good Roll heeft een oplossing gevonden voor een alledaags probleem: het letterlijk ‘doorspoelen van bomen door het toilet’.
    Onze missie is: ‘veilige en schone toiletten voor iedereen!’
    Erg trots zijn we daarom ook op ons net afgeronde project in Uganda, hier hebben we bij een grote lokale school een nieuwe toiletgroep gebouwd die gebruikt gaat worden door 550 kinderen.
    Ik ben een paar keer je blog tegengekomen en vind dat het aansluit bij The Good Roll. De onderwerpen waarover je schrijft heeft veelal te maken met duurzaamheid en daar staan wij zelf natuurlijk helemaal ook voor.
    Omdat wij zoveel mogelijk toiletten willen bouwen, is het belangrijk dat iedereen onze missie kent. We liggen ondertussen al in alle grote supermarkten als het eerste 100% plastic vrije toiletpapier maar willen natuurlijk nog meer…… Daarom benaderen we jou! Help jij ons met de bouw van nog meer toiletten?
    Helaas hebben wij niet de mega budgetten die de andere toilet merken wel hebben, omdat wij natuurlijk alles willen uitgeven aan de bouw van toiletten. Daarom willen wij vragen of het mogelijk is om samen te werken, door bijvoorbeeld een win-actie, vermelding of een product review.
    Natuurlijk willen we jou ook voorzien van toiletpapier dus die sturen we dan gelijk mee met de rest..:)

    Meer informatie over The Good Roll is te vinden op http://www.thegoodroll.com of bekijk ons filmpje.

    Ik zie heel graag je reactie tegemoet.

    Ayo!
    Givens Appiah
    The Green Paper Girl

    The Good Roll
    Kinderdijkstraat 46
    1079 GL Amsterdam

    T +31 (0)20 244 03 54
    W http://www.thegoodroll.com

  • Puck Zwaan

    Hallo Marieke,

    Mijn naam is Puck Zwaan. Ik studeer een HBO industrieel product ontwerpen aan de Hogeschool Rotterdam en ik ben bezig een plastic recycle systeem op te zetten bij het Circulair Warenhuis op Haarlemmerstraat 216 te Leiden, waar ik een bijbaan heb. Dit is een winkel die alle producten die er verkocht worden circulair produceert met afval van kringloop Het Warenhuis. (Als je het nog niet kent moet je echt even een keertje langs komen, ga je inspirerend vinden ? ). Met het plastic wat we daar gaan inzamelen wil ik nieuwe producten produceren voor in de winkel. Mogelijk gaan mensen die plastic inleveren er een kleine vergoeding voor krijgen, maar dit is nog niet zeker. Het plastic moet schoon worden ingeleverd, want we hebben niet de mogelijkheid om dit zelf te doen.
    Om dit goed te laten verlopen moeten ik mensen ook wat kennis aanbieden over plastics. Dit wil ik gaan doen d.m.v. workshops waarin we hen betrekken bij het bewerkingsproces van plastic.
    Het project loopt nog niet. Op dit moment ben ik aan het overleggen met verschillende stakeholders als, de kringloop, de afvalverwerking, gemeente leiden en plastic experts, over wat ze van het project denken en of ze feedback hebben. Ook moeten er nog machines komen om het plastic afval te verwerken, denk aan een vermaalmachine (shredder) en een warme pers (deze wil ik zelf gaan ontwikkelen).
    Als er binnenkort een shredder beschikbaar is wil ik beginnen met testen of mensen hun plastic schoon kunnen aanleveren. Het zou top zijn als je daarbij zou willen helpen! Ik verwacht dat dit ongeveer over 3 weken zal zijn.
    Ik sta altijd open voor tips en feedback, en als je er liever een keer over wil praten kan je ook op een zaterdag bij het Circulair Warenhuis langs komen.
    Met vriendelijke groet,

    Puck Zwaan

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.