Bewustwording bij Jongeren over vervuiling

Ik probeer buiten de gebaande paden te werken als het gaat om kinderen en Jongeren. Bewustwording over vervuiling kan op veel manieren worden bereikt die veel leuker zijn dan corrigeren. Voor Jongeren organiseer ik alternatieve acties o.a. over zwerfafval. Hieronder enkele voorbeelden. Wil je mijn hulp inroepen bij het motiveren van jongeren in jouw gemeente of school neem dan contact met mij op via info@fairhups.nl of op 0634030087.

Rapworkshop voor jongeren met thema Vervuiling

Nick van der Vaart

Rappers uit Leidse regio als rolmodel.

Op 20 maart 2021 zullen de Leidse artiest GIDO die o.a. als rapper, zanger, producer en DJ bij Unity.nu bekend is, ingeroepen. Hij geeft samen met de Leiderdorpse artiest Nick (van het rapduo Vlijmscherp) een toffe rapworkshop met het thema vervuiling. De mannen zorgen voor de juiste muziek, setting en materiaal zodat iedereen een filmpje kan neerzetten met zijn of haar eigen rap.

GIDO

Daarnaast krijgen ze hulp van jongeren die al actief zijn in de muziekscene van Leiderdorp. De songs worden gedeeld op social media. De jongere die inspirerende teksten weten te schrijven en het leuk vinden om actief te blijven in de muziekscene kunnen dus rekenen op twee interessante mannen erbij in hun netwerk. De workshop en het maken van de clips is voor de jongeren kosteloos

Link met zwerfafval

De link met zwerfafval leg ik door zelf aanwezig zijn bij de workshop. Ik geef vanuit enthousiasme voor een schone wereld, inspiratie om met het thema vervuiling een rap te maken. Door jongeren op deze manier na te laten denken over het thema vervuiling wordt er op een positieve manier aandacht gegeven aan het onderwerp. Daarnaast leren jongeren gelijkgestemden kennen en kunnen ze samen bepalen wat wenselijk is rondom het thema. Openheid over zwerfafval betekent bijvoorbeeld dat jongeren zich niet hoeven af te vragen of het binnen de vriendengroep verantwoord is om iets in een prullenbak te gooien. Ook kunnen ze elkaar onderling aanspreken als er een groter besef ontstaat over de meerwaarde van minder vervuilen.

Marieke, die tevens pedagoog is, geeft aan dat ‘peer to peer’ contact en oudere rolmodellen, naast de ouders en leerkrachten, dé belangrijkste manier is voor jongeren om hun persoonlijkheid te vormen. ‘Waarschuwen kan helpen maar is vaak tijdelijk. Door jongeren te inspireren en zelf inhoudelijk na te laten denken over wat ze willen wordt er op lange termijn veel meer bereikt.’ Aldus Marieke. 

Wil je in de middag van 20 maart meedoen met deze workshop geef je dan op via info@fairhups.nl. Er is een maximum van 12 jongeren voor deelname aan deze workshop dus wees er snel bij!