zwerfafval actie

Vervuiling voorkomen en genezen

Hoe kan je er nou voor zorgen dat je bijdraagt in het oplossen van het probleem vervuiling. Dat kan op heel veel manieren! In het begin had ik vooral het gevoel dat ik er alleen voor stond en dan anderen het helemaal niet zo’n probleem vonden. Toch als je zelf aan de slag gaat met het oplossen van een probleem, kom je snel gelijkgestemden tegen! In een aantal jaren tijd is het opruimen van zwerfafval bijvoorbeeld heel normaal geworden. Overal op Social media en in het nieuws hoor je er over. Voel jij je nu ook meer geroepen om iets aan direct zichtbare vervuiling te doen? Hieronder een aantal tips!

Organisaties die (zwerf)afval tegen gaan

Wil je je laten motiveren kijk dan vooral een op de website van de Plastic soup foundation of op die van supporter van schoon. Vooral de eerste organisatie werkt vanuit een grote intrinsieke motivatie om zeeën en andere wateren schoon van afval te houden. Zij motiveren mensen ook vooral om het zwerfafval in kaart te brengen zodat zij bedrijven die verpakkingen maken kunnen aanspreken op de schadelijkheid van hun product. Ze willen het afval probleem aanpakken bij de bron en hiermee meer vervuiling voorkomen. Supporter van schoon faciliteert o.a. materialen voor het opruimen van zwerfafval.

Opruimen in eigen gemeente

Door zwerfafval op te ruimen genees je een deel van de vervuiling die wij als mensheid aanbrengen aan de aarde. Het voelt super goed om hier aan bij te dragen en het geeft direct een resultaat! In je eigen gemeente kan je vaak afspraken maken over het opruimen van zwerfafval. In de gemeente waar ik woon, Leiderdorp, kan je een afvalknijper lenen of in bruikleen krijgen. Ook kan je je aansluiten bij een groep vrijwilligers die structureel zwerfafval opruimen in de wijken. Dus neem eens een kijkje hoe dat bij jou in de gemeente geregeld is, ik weet bijna zeker dat je iets vindt!

Zwerfafval opruimen met kinderen

werkboekje zwerfafval

Om in de toekomst vervuiling te voorkomen werk ik veel met kinderen over het thema afval. Mijn ervaring is dat kinderen het super leuk vinden om zwerfafval op te ruimen. Zij voelen van nature dat het belangrijk is om voor onze omgeving te zorgen. Daarnaast voelen zij nog niet zo de blokkade over wie er nou eigenlijk verantwoordelijk is voor al die vervuiling. Ik geef zelf workshops over (zwerf)afval en zonder uitzondering zijn alle kinderen altijd super enthousiast. Het is dus zeker de moeite waard om met een groepje kinderen op zwerfafvaljacht te gaan. Je kunt daarbij ook mijn werkboekje gebruiken die ik o.a. ook bij de lessen voor de kinderen gebruik. Ik heb dit werkboekje zelf geïllustreerd en geschreven vanuit de gedachten dat kinderen zelf mogen uitvinden hoe het zit met zwerfafval. Vragen van kinderen zijn niet alleen heel nuttig voor henzelf maar ook voor de volwassenen om hen heen!

Van vervuiling naar kunstwerk

Plastic zwerfafval is makkelijk schoon te maken, je gooit het na afloop in een emmer met een sopje laat je het even weken. Je kan dan met de kinderen een mooi kunstwerk maken van plastic zwerfafval. Dan heeft het zwerfafval rapen ook nog een ander doel gekregen! Als je iets maakt zoals op deze foto zorg dan dat je een kartonnendoos hebt waaruit je een vorm kan snijden. Op deze vorm kunnen de kinderen dan het afval plakken.

Daarnaast kan je natuurlijk ook je creativiteit gebruiken en zelf iets moois verzinnen!

Wil je meer te weten komen over hoe wij als mensheid nog meer vervuilen? Lees dan eens de volgende blogs –> De definitie van zwerfafval, De impact van de kledingindustrie, verminder vervuiling door je voeding.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.