stemmen 2021

Stemmen voor de toekomst

Ik schrijf elke 3 weken een column voor het Lokale weekblad van de gemeente waar ik woon. Dit keer kon ik stemmen tijdens de aankomende verkiezingen natuurlijk niet voorbij laten gaan want daarmee bepalen we tenslotte de richting die we inslaan m.b.t. leefbaarheid op onze wereld. Verderop in dit blog lees je de tekst uit de column!

Corona leidraad in verkiezingen 2021?

Wat mij betreft is dat dit keer een nog zichtbaarder onderwerp dan anders. De maatregelen rondom corona beperken ons allemaal. Ik voel het direct qua mijn werk als zzp-er en in het thuisonderwijs dat ik mijn kinderen het afgelopen jaar al meerdere maanden heb moeten geven. Al met al komen we er eigenlijk aardig doorheen maar deze situatie moet niet eeuwig blijven duren natuurlijk.

Nieuwe pandemieën door zoönose liggen op de loer.

Ik denk echt dat de huidige maatregelen genomen worden met de beste intenties maar het is voor veel mensen niet haalbaar dit nog lange tijd vol te houden. Wat mij betreft mag het allemaal wat soepeler en moeten we ook accepteren dat dit iets is dat we op ons zelf hebben afgeroepen. Door het uit balans brengen van ons ecosysteem krijgen pandemieën als corona vrijspel. We mogen nog van geluk spreken dat het om een Covid virus gaat en bijvoorbeeld niet om een andere zoönose zoals de vogelgriep. Die laatste is namelijk nog dodelijker voor mensen.

Wil je wat meer lezen over dit onderwerp dan kan je ook kijken op de website van bijvoorbeeld Greenpeace.

Meer oplossingen voor de toekomst

Ook is natuurlijk de zorg de afgelopen jaren uitgekleed en krijgt verplegend personeel in verhouding tot andere functies weinig betaald. Terwijl dit financiële stuk toch in de overweging meespeelt als je een studierichting kiest. Er zijn dus veel oorzaken te bedenken voor de problemen tijdens de huidige pandemie. Met deze oorzaken komen ook de oplossingen voor de toekomst aan het licht.

Stemmen op een partij die past

Er zijn best veel partijen die deze richtingen beide aanpakken en waarop je dus kunt stemmen om in ieder geval voor de toekomst een betere situatie te creëren. Daarnaast zijn er van deze partijen ook nog bij die het belangrijk vinden om de huidige maatregelen iets te versoepelen/handhaven. Kijk maar eens of je een weg kunt vinden tussen alle partijen en hun ‘aanbod’. Ik hoop in ieder geval dat iedereen zo veel mogelijk, naast de korte termijn, een langetermijnvisie voor ogen houdt.

Column stemmen

‘De eerste keer dat ik ging stemmen, stemde ik wat mijn ouders stemde. Ik had eigenlijk geen idee en had geen zin om mij erin te verdiepen. Later liet ik de financiële onderwerpen van de partij leidraad zijn in mijn keuze. Veel andere onderwerpen stonden ver van mijn bed en ik verdiepte mij niet goed genoeg in bepaalde stellingen.

Keuzes op het ene vlak hebben natuurlijk gevolgen op het andere vlak. Zo was de stelling ‘brug dicht tijdens de spits’ weer eens een eyeopener voor mij. Mijn eerste reactie was, natuurlijk moet die brug dicht tijdens de spits want dan kan al het verkeer doorrijden en dat voorkomt onnodige files. Toen ik verder las bleek dat de scheepvaart er juist voor zorgt dat er minder vrachtwagens op de weg zijn. Dat is een voordeel voor het verkeer, ook in de spits, en de vervuiling… Zo probeer ik de voor mij belangrijkste onderwerpen te wegen en zo min mogelijk op andere belangrijke in te leveren.

Één van die belangrijk onderwerpen deze verkiezingen is voor mij het coronavirus en de maatregelen die worden getroffen.  Persoonlijk maak ik mij meer zorgen om toekomstige virussen dan dat ik mij nu enorm beperkt voel in mijn vrijheid. Dus ondanks dat dit laatste belangrijk is, geloof ik wel dat we daar een weg uit vinden. 

Die toekomst echter ziet er wat virussen betreft niet rooskleurig uit. Zeker omdat een menselijke mutatie van een ander virus, zoals de vogelgriep, in Nederland tot één van de grootste risico’s hoort. Dat wil ik dus voorkomen. Daarom stem ik op een partij die, in ons meest veedichte landje van de wereld, dit helpt voorkomen. Naast voorkomen van virussen geeft minder vee, dat met name voor het buitenland is bedoeld, ook meer ruimte voor ander voedsel, natuur en woningen. Dat lijkt mij een win-win situatie waar volksgezondheid, klimaat en economie gelijk op kunnen gaan.

 

Ook iets om over na te denken…

Stemmen op een partij die niet eerder in de tweede kamer zat, kan natuurlijk het voordeel hebben dat jij je volledig kan vinden in het gedachtengoed van die partij. Maar omdat er dit keer 24 nieuwe partijen mee doen is de kans dat deze nieuwe partijen ook daadwerkelijk een zetel krijgen in de tweede kamer een stuk kleiner dan dat je op een al meer bekende partij stemt. Op zich zou je zeggen, balen dat die partij niet in de tweede kamer komt maar we hebben het in ieder geval geprobeerd. Helaas is dat niet het geval. Als jouw partij niet voldoende stemmen behaald voor een zetel worden die stemmen op één hoop gegooid om vervolgens toch te verdelen onder de wel gekozen partijen. Om te bepalen hoeveel restzetels een partij krijgt, wordt uitgerekend hoeveel stemmen die partij gemiddeld kreeg per behaalde zetel. De partij met de hoogste gemiddelden het hoogste krijgt als eerste een restzetel. Dit zou dus zomaar kunnen betekenen dat jouw stem opeens meetelt voor een partij waar jij totaal niet achter kan staan. Meer hierover vindt je op de website van de kiesraad of lees dit artikel van oneworld.

Tot zover mijn overwegingen in het hele stemproces… Als ik eerlijk ben en kijk naar de huidige stand van zaken baart dat mij best zorgen. Ik hoop hiermee een klein beetje mijn steentje bij te dragen voor de toekomst. 🙂

Lees ook eens mijn andere blogs!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.