verminder waterverbruik in een handomdraai

Het is weer warm en droog geweest deze zomer. Met als gevolg waarschuwingen van het waterbedrijf Vitens om zo min mogelijk water te gebruiken. Dit om te voorkomen dat de druk op het waterleidingnet verlaagd moest worden. Het verzoek van Vitens was om geen tuinen meer te besproeien, zwembaden te vullen, auto’s te wassen, ’s nachts de wasmachine aan te zetten en natuurlijk om zo kort mogelijk te douchen!

Korter douchen lastig

Voor mij is het eenvoudig om gehoor te geven aan dit verzoek, op 1 na, korter douchen. Al zo lang ik mij kan herinneren is douchen voor mij een manier van ontspanning. Heerlijk warm water dat je lichaam verwarmd en ontspant. Geen mensen om je heen en even de tijd om je gedachten te ordenen. Tijd om na te denken over die ene “knoop” die ik nog moet doorhakken. Het gebeurt mij dan ook weleens dat ik na 10 minuten gewoon ”vergeten” ben om mijn haar te wassen. Gelukkig heeft de afzuiger in onze badkamer een timer functie en zo voorkom ik dat ik langer douche dan 10 minuten. Ja ja, ik weet het, 10 minuten is veel te lang.

Om de dag douchen makkelijker

Daarom had ik 2 jaar geleden al besloten om niet vaker dan om de dag te douchen. Korter douchen was moeilijk voor mij, minder douchen is voor mij geen enkel probleem. Echter in zo een droge zomer als dit gaat het toch weer knagen om te kijken hoe ik douche minder belastend kan maken voor het milieu. Zodoende begon mijn zoektocht naar de waterbesparende douchekop om binnenkort afscheid te nemen van onze huidige douchekop die 9 liter per minuut verbruikt. Zo probeerde ik een neveldouchekop waar ik wel eens over had gelezen en leende ik de waterbesparende douchekop van mijn buurman.

De nevel douchekop

De nevel douchekop met slechts een verbruik van 5 liter water per minuut viel mij zeker niet tegen. Deze kop verhult het lage waterverbruik, door de douchestralen met kracht tegen elkaar aan te laten botsen en zodoende een nevel te veroorzaken. Toch vond ik het comfort verschil met mijn huidige douchekop te groot. Daarnaast moest ik de thermostaat kraan toch wel een paar graden hoger zetten, duurde het langer om mijn haren uit te spoelen en bleek ik tevens drijfnat te worden van de nevel wanneer ik mijn dochters hielp met het wassen/uitspoelen van de haren.

De waterbesparende douchekop

Poging 2 was met de “standaard” waterbesparende douchekop van de buurman die 6 liter water per minuut gebruikt. Ook hier merkte ik dat de thermostaat wel 1 a 2 graden hoger gezet moest worden om het echt comfortabel warm te maken. Verder merkte ik natuurlijk wel dat er minder water op mij viel maar ik denk dat dit slechts een kwestie van wennen is. 

De douche feiten

Na de douche ervaring was het ook nog even tijd voor de feiten, wat scheelt dat nou precies in water en gas bij 183 douchebeurten per jaar? Het verschil in water is natuurlijk enorm. Bij de neveldouche verbruik je net iets meer dan de helft en met de waterbesparende 2/3 van de standaard douchekop. Bij een overstap naar de waterbesparende douchekop zou ik (alleen) al 5490 liter water per jaar besparen!

Ook op gas besparen

Dat verschil in water betekent natuurlijk ook iets voor het gasverbruik. In de tabel kun je zien dat er nauwelijks verschil zit tussen de 2 besparende douchekoppen, maar er toch bijna 25% besparing op het gasverbruik is met mijn huidige douchekop. Dit komt neer op een besparing van iets meer dan 10m3 per jaar. Natuurlijk zijn er vele betere manieren om gas te besparen en neem je een water besparende douchekop om drinkwater te besparen. 

Wil je weten hoe je helemaal veel water kunt besparen? Lees dan eens Mariekes blogs over ‘overconsumptie‘ en ‘tweedehands kleding‘.

Als je in Leiderdorp woont kan je met de TeGOEDbon een waterbesparende douchekop aanschaffen. Je leest er hier meer over!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.