overconsumptie tegen gaan

Onze overconsumptie

Halve theezakjes

Al jaren halveer ik mijn theezakjes om overconsumptie tegen te gaan. Ik deed dit vooral omdat ik dit van mijn oma heb geleerd. Zij vindt het niet nodig om te veel te gebruiken. Ondanks dat ik toen niet zo eco-bewust was, kon ik het daar zeker mee eens zijn. Dus zo begon, onbewust, één van de kleine stapjes naar een eco-vriendelijk leven.

Stilstaan bij overconsumptie

Ik drink zeker 6 bekers thee per dag, telkens scheurde ik met aandacht het theezakje door midden. Zo houd je bij de meeste theemerken twee zakjes over. Ééntje met het labeltje en ééntje zonder. Geloof me, ik heb veel vragende blikken gekregen. Toch was ik vastbesloten op deze manier stil te staan bij mijn overconsumptie en dat deed ik dus drie keer per dag. Door iets regelmatig met aandacht te herhalen slijt nieuw gedrag gemakkelijk in. Voor mij had dit niet alleen effect op mijn theezakjes verbruik. Toen die verbinding eenmaal gelegd was, paste ik het automatisch toe op andere momenten. Iets minder tandpasta, iets minder handzeep en iets minder water om te koken. Zo verminderde ik ongemerkt heel wat verbruik van grondstoffen en het werd logischer om op die manier in het leven te staan. 

16 liter water besparen

Inmiddels hebben we thuis een theepot waarmee we met 1 zakje thee heel wat bekers thee maken. In huis komt het dus nauwelijks voor dat ik nog zakjes scheur. Onderweg daarentegen doe ik het altijd. Telkens weer realiseer ik mij dat ik daarmee 16 liter water bespaar. Want het kost gemiddeld namelijk 32 liter water om een kopje thee te zetten. De andere helft van het zakje doe ik terug in het papiertje en neem ik mee in mijn tas. De volgende keer hoef ik dus alleen maar warm water te vragen. 

Het gesprek aangaan

Ergens is het natuurlijk ook komisch, iemand die zijn theezakjes door de midden scheurt. Die vragende gezichten ben ik inmiddels gewend en als ik vertel waarom ik het doe, zie ik dat ook zij zich realiseren dat we meer gebruiken dan dat we nodig hebben. Zo’n klein, op het eerste gezicht, nietszeggende actie levert soms meer op dan we denken.  

Ik schreef al eerder over dit onderwerp. Dat uitgebreide blog kan je vinden via deze link –> “wil je ietsje meer? Doe eens ietsje minder!”

Wil je meer lezen over de impact van thee op onze aarde? Kijk dan vooral even op deze pagina van milieu centraal.

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.