bietenbloed

Uit de plantaardige kast

Het voelt nog steeds wat onwennig om hiermee naar buiten te treden maar ik geloof dat het tijd is om uit de ‘plantaardige kast’ te komen. Ietwat ongemakkelijk maar toch, ik kom uit de kast. Ik eet alleen nog maar plantaardig.

Toekomst in veganistisch eten

Veganistisch eten dus, zoals velen mij al voorgingen… en hopelijk nog velen zullen volgen. Ik geloof namelijk dat een eerlijk toekomst ligt in plantaardig eten. Wellicht voor sommigen, op bepaalde momenten aangevuld met dierlijke producten maar in ieder geval vele malen minder dan nu. Vlees en andere dierlijke producten zorgen voor veel dierenleed, hongersnood en verspilling van landgebruik. Daarnaast zorgt het voor veel afval in onze toch al zo vervuilde wereld. Allemaal redenen voor mij om er minder van te eten. Niet van de ene op de andere dag, die behoefte groeide beetje bij beetje.

Fitter door plantaardige voeding

Als ik verzand in iets te ongezond eten, wat één of twee keer per jaar gebeurd, volg ik altijd een aantal weken een dieet of doe ik een korte detox van een paar dagen. Dat helpt mij weer om het gezonde patroon op te pakken en te eten zoals ik dat nodig heb. Dit keer koos ik voor een dieet zonder dierlijke producten en na 6 weken kwam ik erachter dat ik mij veel fitter voelde en dat ik geen vervelende klachten meer had. Het is voor mijn lijf kennelijk makkelijker om plantaardige voeding te verwerken.

Niet te strikt

Dit dieet betekende voor mij eigenlijk echt de start voor een plantaardig leven. Weliswaar niet te strikt, daar reageer ik niet zo goed op ?. Heel soms heb ik trek in vis. Dat heb ik in de afgelopen 4 maanden dan ook een keer gegeten. Ik probeer lief te zijn voor mijzelf en daarnaast zo lief mogelijk voor mijn omgeving. Ik voel niet dat ik mijzelf hiervoor hoef te veroordelen. Het kan voor mij naast elkaar bestaan.

restricties van veganisme

Ik worstel weleens met de restricties die een bepaalde levensstijl met zich meebrengen. De behoefte om mij te verantwoorden naar mensen die wel ‘gewoon’ dierlijke producten eten of juist degenen die dat helemaal niet doen. Ook als ‘ecovriendelijkheidsstrijder’ een plastic Supersoaker kopen bij de action is natuurlijk een contradictie. Dat betekent niet dat ik opeens niet meer achter mij levenswijze, mijn overtuiging sta. Alleen dat ik er even voor kies om het anders te doen. Die balans heeft mij tot nu toe ver gebracht en ik hoop dat dit mij in de toekomst telkens verder zal brengen.

Minder verborgen leed

Plantaardig eten levert voor mij zoveel voordelen op dat dit altijd een onderdeel zal zijn van mijn leven. Het maakt mijn leven lichter op een bepaalde manier. Er is minder ‘verborgen’ leed en dat voelt goed. Wat mij betreft dus weer een stapje naar een samenleving waarin ik zelf graag zou willen leven. Dat voelt heerlijk! ?

Meer lezen over mijn/onze tocht naar een plantaardiger leven? Begin dan eens bij het eerste blog hierover, wij zijn flexitariër.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.