mama als voorbeeld

Ecovriendelijk ouderschap

De voorbeeld 4 jarige

Jolie is nu 4 (EN EEN HALF GEWEEST!) en vindt het heerlijk dingen te doen zoals wij dat doen. Zolang het maar niet ‘moet’ want dan gaat er een alarm af. Het verkeerde knopje zeg maar. Zo kan het de ene dag heel normaal zijn om afval van de straat op te rapen. Natuurlijk op een moment dat ik met mijn handen vol sta en er geen prullenbak te bekennen is. Om de volgende dag vol tegengas te geven als ik zeg dat we even een rondje maken om buiten, met de prikkers en een zak, zwerfafval op te ruimen. Ongelofelijk als je iets moet, en het is mama’s idee, dan is het bijvoorbaat al stom. Tenzij het de Bubble Jungle is. Gelukkig is ze zelf ook wijs en liefdevol genoeg om de mooie dingen te integreren en om dat op spontane momenten eruit te gooien met positieve reacties als gevolg!

Trots op mama

Ik en Jolie in gesprek met Wethouder duurzaamheid.

Zo is ze zo trots als een pauw op de tekeningen die ik heb gemaakt en het verhaaltje dat ik heb geschreven. Toen de wethouder Duurzaamheid van Leiderdorp bij ons op bezoek kwam voor het ‘Goed Leiderdorp‘ interview. Greep ze haar kans. “Kijk deze heeft mama gemaakt en oma heeft de poppetjes gehaakt. Het wordt nog mooier hoor want dit is nog niet het echte boekje. Het gaat over opruimen buiten en een blaadje dat kan toveren! We gaan ook weer opruimen met heel veel kindjes en, en, en…” Te schattig toch en niet ingestudeerd. ? Hier kan ik niks tegenin brengen, het is ook gewoon een heel goed boekje! ?

Mama als voorbeeld

Wat wil je later worden? Staat er in het vriendenboekje dat ze heeft gekregen van een vriendinnetje. Wij maken er maar van; ‘waar wil je later centjes mee verdienen.’ We zeggen altijd dat ze nu al zoveel is en dat later ook sowieso zal zijn. Een beetje zoetsappig, I know… Maar het is natuurlijk wel zo. Ik wil niet dat ze nu de druk al voelt van wat ze later moet zijn.

Maar goed zij wil dus haar centjes verdienen met boekjes maken. Precies wat ik nu ook wil doen. Mijn mamahart smelt bij de gedachten dat ik zo’n voorbeeld voor haar ben nu. Ik besef mij op dat moment nog meer dat met alles wat ik doe ik iets meegeeft in haar wereld, haar leven. Best spannend toch, maak ik wel de juiste keuzes? Moet ik wel de risico’s nemen die ik nu neem? Zadel ik haar niet op met dezelfde ‘lasten’ voor later? Nee, ik weet het zeker. Zij kan daarvan leren en als ze dat wil een betere versie van mij worden. Boekjes schrijvend of niet.

Voorbeeld in ecovriendelijk leven

Dit gaat net zo goed op voor ecovriendelijk leven. Als wij hen alleen vertellen dat het goed is om voor onze aarde zorgen zou dit veel minder effect hebben. Iets weten is niet perse voelen en zeker niet perse doen. Vooral jonge kinderen nemen nog een groot voorbeeld aan hun ouders. Zoveel mogelijk voorleven wat jij belangrijk vindt voor de toekomst is dus de beste leerschool voor kinderen om later ook keuzes te maken die in die lijn liggen. Eigenlijk hoeft er niet eens een uitleg bij waarom je iets doet, wel als ze erom vragen natuurlijk. Dat levert vaak de mooiste gesprekken op. Ongevraagde uitleg of grenzen geven, is bij de vierjarige natuurlijk weer het verkeerde knopje… Zo gaan er dus weken voorbij waarin wij ecovriendelijk keuzes maken en dat niet bespreken met de kinderen. Om vervolgens weer allerlei vragen te beantwoorden en van henzelf terug te horen waarom ze een keuze maken. Ze merken ook dat in onze omgeving mensen andere keuzes maken en dan vertellen ze dat trots tijdens het avondeten. Het is echt heel leuk om samen deze veranderingen aan te gaan. Het geeft genoeg gespreksstof en genoeg momenten om complimenten te geven!

Take Care, Take Fairhups!

6 reacties

 • Mirjam Hart

  Zo is het ook precies hoe wij het doen. Vooral het goede voorbeeld blijven geven en soms uitleggen waarom we iets wel en niet doen.
  Meestal vinden ze het prima. Behalve als er “cadeautjes” uitgedeeld worden in winkels of zo. Zoals nu klei bij onze supermarkt. Dan kan ik uitleggen dat we al die verpakkingen niet willen, maar die gekleurde zakjes waar iedereen mee loopt zijn natuurlijk onweerstaanbaar voor die kleintjes!

 • Mascha

  Heel herkenbaar! Vooral de oudste van 8 heeft even een tijdelijke stop op alles wat ‘moet’, inclusief vegetarisch eten. Nu eten we hier gewoon wat de pot schaft en kook ik meestal geen 2 verschillende maaltijden. Maar af en toe krijgt hij nu dus iets mét vlees, want hij is ook oud genoeg om zelf keuzes te maken, vinden we (en mijn man eet ook niet 100% vega).

 • Ageda

  Heel mooi om te lezen. Mijn dochter is inmiddels 14 en ik krijg regelmatig te horen: jij ook altijd met je duurzame gedoe.” 🙂 Ik hoop maar dat ze over een paar jaar toch het gevoel van vroeger weer weet op te roepen en haar eigen duurzame keuzes gaat maken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.