superwaar boek

Superwaar

Wil je in de supermarkt meer duurzame producten kopen, maar raak je in de war door alle keurmerken, adviezen en tegenstrijdige meningen? Ben je goed op weg, maar zou je graag de volgende stap willen zetten naar nog meer duurzame keuzes? In SuperWaar worden alle aspecten van duurzaam eten besproken, maar ook de dilemma’s waar je tegenaan loopt als je anders wilt gaan eten. Met praktische tips, heerlijke recepten en inspirerende voorbeelden.

Ondanks dat het boek voor mij veel van het bekende bevatte, geeft het een fijne weergave van alles dat je als consument kunt bijdragen met betrekking tot je boodschappen en meer. Het is een boek dat heel fijn leest en dat je gemakkelijk er eventjes bijpakt. Het is een beetje geschreven zoals een tijdschrift dus het houdt je concentratie makkelijk vast. Interviews met inspirerende mensen, leuke quotes en wat het boek voor mij maakte waren de fijne boekomschrijvingen om verder te lezen! De schrijver zet je aan het denken met dit boek en geeft niet direct de pasklare antwoorden. Het is uiteindelijk toch een eigen keuze hoe jij jouw duurzame boodschappenmandje vult. Door deze opzet is het een toegankelijk boek voor iedereen.

voor mij kwamen er, ondanks dat ik al veel van ecovriendelijke boodschappen weet en doe, toch nog een verrassend punt naar voren. Nooit eerder opgeslagen of oprecht niet geweten… Zo is witte kaas beter voor het milieu dan gewone kaas. Dit omdat er meer water i.p.v. melk gebruikt wordt bij de productie.

Elke keer als je geld besteedt. breng je een stem uit op de wereld die je je wenst. Anna Lappe

wat ik lastig vond om te lezen is het percentage dat een supermarkt verdient aan ons eten. Er is duidelijk een oneerlijke verdeling en dat maakt dat consumenten het gevoel hebben dat biologisch en eerlijk geproduceerd voedsel veel duurder is. Echter speelt het probleem zich de andere kant op, het andere voedsel is eigenlijk te goedkoop. Dit komt ook mede door de invloed die supermarkten hebben op de prijs van het product. Zoals Alfred slomp het ook omschrijft; “de ervaring leert dat consumenten zich vaak machteloos voelen tegenover de raderen van de voedselindustrie. De verleiding is daar groot om gewoon het product te kopen dat het goedkoopst is of dat je het lekkerste vindt.” Zo wordt het systeem dus in de hand gehouden en de partijen die er echt van profiteren zijn zeker niet de boeren of de consumenten.

de bijen zoemen. Toon Hermans

Ik geloof net als de schrijver van Superwaar in maatschappelijke druk. Het is voor mij echter wel lastig om er ook altijd naar te handelen. Dit komt ook omdat ik nog geen vol vertrouwen heb in biologisch verbouwde groente en omdat ik de prijs naar verhouding te hoog vind. Het boek Superwaar geeft geen antwoord op deze vraag maar houdt je wel de mogelijkheden voor. Zo luidt het advies ook, koop ook biologisch om die industrie te steunen. Dat is precies zoals wij dat voor een aantal producten doen.

Voor wie dus inspiratie en wat kennis op wil doen met betrekking tot duurzaam boodschappen doen, dit boek helpt je een stukje op weg. Het leuke is, ik geef mijn exemplaar weer door aan een gelukkig winnaar! Dus doe vooral mee via mijn instagramaccount www.instagram.com/fairhups

Take care, take Fairhups!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.