geveltuin

De Geveltuin

Ik weet niet hoelang dit woord al bestaat, maar ik ken het woord in elk geval nog niet zo heel lang. Wat betekent het eigenlijk? Het woord zegt het al; een smal tuintje dat strak tegen de gevel van een huis aan ligt. Hoe smal? Nou hier bij ons in Leiderdorp is dat maximaal 1,5 stoeptegel (45 cm) en er moet natuurljk ook nog genoeg stoep overblijven.

Operatie Steenbreek

Operatie Steenbreek is een initiatief van Stichting Steenbreek samen met deelnemende gemeenten, waterschappen en provincies om onze leefomgeving te vergroenen. Steeds meer mensen kiezen namelijk voor een stenen, onderhoudsvrije tuin met alle negatieve gevolgen van dien. Het doel van deze actie is juist om bewoners aan te moedigen om hun tuin te vergroenen en hierbij de positieve effecten te benadrukken.

Vergroening; vermindert opwarming van het stedelijk gebied, heeft een positieve invloed op de biodiversiteit, verhoogt de doorlaatbaarheid van de bodem (afvoer regenwater), verlaagt de concentratie fijnstof in de lucht,…… Bovenal dit alles, zeg nou zelf groen is toch veel gezelliger dan al dat grijs?

Zo heeft ook onze gemeente (Leiderdorp) acties gehad als “Tegel eruit, Plantje erin” en de Regenton actie waarbij een regenton met flinke korting kon worden aangeschaft. De Regenton hadden wij al eerder geïnstalleerd en 2 maanden geleden zijn wij dan ook begonnen met onze geveltuin aan te leggen.

Een ecovriendelijk zonnig ? stoepje

geveltuintje met zonnebloemen

Het aanleggen van de geveltuin is een klein klusje en hier hoef je echt geen handige harry voor te zijn. Je haalt direct langs de gevel een aantal tegels eruit, afhankelijk van hoe lang je het tuintje wilt maken. Het makkelijkst is om de verwijderde stoeptegels te gebruiken als kantopstelling van je tuintje en zodoende ook te voorkomen dat de stoep gaat verzakken. Wij hebben zelf gekozen om hardhout te gebruiken voor een iets meer natuurlijke uitstraling. Voor de keuze van bloemen hoefden we niet lang na te denken we hadden namelijk een overvloed aan Zonnebloemen in onze tuin dankzij de zaden van de zonnebloemen het jaar daarvoor.

Zodra deze zijn uitgebloeid zullen we weer iets anders planten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een verscheidenheid aan planten/bloemen te planten die afwisselend het gehele jaar door bloeien en op deze manier ook gelijk de biodiversiteit een handje helpt.

Al met al een klein klusje met een groen, fleurig, vrolijk resultaat dat zeker ook thuishoort in een levensstijl die ecovriendelijk is.

Wil je er meer over lezen en dit klusje aanpakken samen met de kinderen? Kijk dan eens op ons blog over de boeken van Klimaatjes. Het boek “natte voeten” sluit echt super goed aan!

Take care, take ‘groene’ Fairhups

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.