
De regenton
Weten jullie nog in april, het was super warm en er was al weken geen regen gevallen. Het viel ons op dat de grond droog was en dat het water in de sloten laag stond. Dat kwam natuurlijk door de droge en warme zomer vorig jaar, eigenlijk was dat waterpeil helemaal nog niet hersteld zoals we dat normaal gewend zijn hier in Nederland. Er viel in 2018 en begin 2019 ook minder regen dan gebruikelijk. Dat zette ons toch een beetje aan het denken… Er stond al maanden een regenton te wachten om geïnstalleerd te worden. Soms is dat denken een beetje nodig om aan de slag te gaan, vanaf nu hebben we dus een regenton in onze voortuin staan en we zijn er erg blij mee!D
De regenton, al jaren een begrip
Wie kent hem inderdaad niet? De Regenton! Nog voordat duurzaamheid op veler netvlies stond waren er al veel mensen die er 1 hadden staan. Nog wat langer geleden toen er nog geen waterleidingstelsel bestond was men voor drinkwater (onder andere) zelfs afhankelijk van de regenton. Later werd de regenpijp direct op het riool aangesloten en verdween al dit bruikbare water in het riool.
Het is dus zeker niet iets van de laatste tijd om dit (schone) water op te slaan en te gebruiken voor doeleinden waarvoor we eigenlijk helemaal geen schoon leidingwater nodig hebben. Daarnaast bevat regenwater ook veel minder kalk wat beter is voor planten en het is ook heel handig bij het wassen van de ramen en/of auto (voorkomt strepen).
Installeren van de regenton
Wij hebben dus besloten om een Regenton te plaatsen. Tegenwoordig zijn de tonnen er in alle soorten en maten en is er altijd wel 1 te vinden die past bij jouw huis. Houd er wel rekening mee dat je de regenton open kan maken aan de bovenkant voor de reiniging 1x per jaar. Wij hadden onze regenton met een inhoud van 168 liter gekregen en zijn deze gaan installeren. Een klusje van niks….toch?
Om water vanuit de regenpijp je ton in te laten stromen kun je gebruik maken van een zogenaamde “vulautomaat”. Dit hulpstuk zorgt er enerzijds voor dat het water vanuit de regenpijp naar je ton stroomt en anderzijds wanneer de ton vol is het water weer gewoon door de regenpijp het riool in stroomt. Daarnaast is het handig om je regenton op een verhoging te zetten zodat je makkelijk een emmer onder het kraantje kan zetten om water te pakken.
Het vervolgens installeren van de vulautomaat op de regenpijp is een klein klusje, maar wel één die de nodige precisie vereist. De automaat moet namelijk zo geïnstalleerd worden dat deze zodra de ton vol is het water weer via het riool afvoert. Dit doe je door de automaat een fractie hoger te installeren op de regenpijp als waar de opening van de regenton zit. Op deze manier vult de automaat ook zichzelf zodra de ton vol is en zal al het andere water voorbij de automaat verder het riool in stromen.
Nadat alles eenmaal geïnstalleerd was, werd ik natuurlijk nieuwsgierig naar 1) hoe snel zo’n ton zich nu eigenlijk vult en 2) wat de terugverdientijd ongeveer is.
Vultijd regenton

Hoe lang het duurt voordat mijn regenton vol is natuurlijk afhankelijk van hoe groot het oppervlak is waar je water mee opvangt. In ons geval delen wij de dakgoot met de buren en stroomt dus al het water van 1 kant van 2 daken door onze regenpijp.
Dit komt neer op een oppervlakte van ongeveer (6×4) x 2 = 48 m2. Per m2 vang je vervolgens 1 liter water op voor elke millimeter regen dat er valt. Volgens het KNMI valt er gemiddeld 43 mm regen in de maand April, wat dus neerkomt op 43 x 48 = 2064 liter water! Met een vat van 168 liter kun je concluderen dat na een flinke regenbui de ton wel vol zit. En dat klopte in ons geval dus ook, leuk om te zien hoe snel dat gaat! Wat veel schoon water laten we eigenlijk verloren gaan zeg.
Terugverdientijd regenton
Hoe lang duurt het nu eigenlijk voordat je de kosten van de regenton ‘eruit’ haalt? Hiervoor gaan we eerst kijken naar wat de gehele opstelling ons gekost heeft. De regenton die wij hebben is te koop bij de praxis (met korting) voor 45,- euro. Daarbij hebben wij een voet gekocht van 22,- euro en een vulautomaat van 17,- euro. Totaal kost de set dus al gauw 84 euro,-
De prijs van leidingwater is op dit moment 1.07 euro per 1000 liter. Dit betekent dat we de investering van 84 euro dus terugverdienen nadat we 84 / 1.07 x 1000 = 78.505 liter water uit de regenton hebben gehaald. Dat komt neer op ongeveer 467 volle regentonnen. Wie laten voor het gemak maar even de vraag achterwege of ons water zo goedkoop zal blijven. Verschillende specialisten spreken al over waterschaarste in de toekomst, wat gevolgen zal hebben voor de waterprijs.
Nu is het natuurlijk afhankelijk van hoe vaak je water uit de ton haalt hoe snel je die (theoretische) 467x haalt. Ter illustratie, mocht je uitgaan van een verbruik van 2 regentonnen (334 liter) per maand kom je al uit op een terugverdientijd van 20 jaar!
Ecovriendelijk, niet voor de centen
Het mag dus duidelijk zijn dat je een regenton niet aanschaft omdat dit je geld gaat besparen. Maar waarom zou je dan wel een regenton nemen?
- Voor ons was de voornaamste reden dat we in tijde van schaarste aan schoon regenwater (zomer vorig jaar) geen leidingwater willen gebruiken voor planten en de watertafel van de kinderen.
- Het is leuk, makkelijk en duurzaam voor de kinderen. Ze kunnen altijd een emmertje water pakken om mee te spelen.
- Wanneer er water over is, nadat de kinderen bijvoorbeeld in het zwembadje zijn geweest, gieten we dit water ook terug in de ton, zodat we het later weer kunnen gebruiken.
- Om wateroverlast bij een hevige (zomerse) regenbui te voorkomen. In plaats van dat het riool volstroomt vang je nu het water op in de ton. Als je dit samen met veel buren doet scheelt dit zo duizenden liters water en kan wateroverlast in de buurt voorkomen.
- Het voorkomt overstromen van het Riool. Als het Riool overstroomt wordt oppervlakte water verontreinigd dus in die zin hou je ook de natuur schoon.
- Door kraanwater (wat tevens meer kalk bevat dan regenwater) aan je planten te geven zakt het grondwater peil. Dat is slecht voor de flora en fauna. Je doet jouw tuintje dus op de langere termijn ook een plezier met opgevangen regenwater.
- Naar wat ik mag geloven, schijnt regenwater ook nog beter te zijn voor de was. We hebben niet de ambitie om dat door te voeren bij ons in huis maar voor het uitspoelen van modderkleren lijkt het mij wel een optie.
- regenwater bevat veel minder kalk en zouten wat beter is voor planten en het is ook heel handig bij het wassen van de ramen en/of auto (voorkomt strepen).
- De laatste en vooral een belangrijke reden is bewustwording. Niet alleen voor ons over de hoeveelheid drinkwater die we jaarlijks gebruiken voor van alles en nog wat maar ook voor onze dochters. Ze vullen hun bak met water om te spelen met water uit de regenton en weten dat deze pas weer vol is na een goede regenbui. Inmiddels vinden ze regen dus ook heel leuk.

Wij zijn heel erg blij met onze regenton en onze dochters ook. Zeker een aanrader dus al is het alleen al omdat een regenbuitje dan opeens een stuk leuker is omdat je regenton dan weer vol is.
Take care, Take Fairhups!

