De bloemetjes en de bijtjes

Bijen, ik was er vóór vorig jaar eigenlijk niet zo mee bezig terwijl het toch al een tijdje onder de aandacht werd gebracht… Het gaat met insecten, en bijen in het bijzonder, niet goed. Er zijn al 109 soorten bijen die met uitsterven worden bedreigd. Vorig jaar hebben we voor het eerst op veel plekken bloemen gezaaid en dit jaar helpen we de natuur weer een handje!

Bloemen zaaien en planten

Deze periode is het weer tijd om bloemzaadjes te zaaien voor de bijen en de vlinders. Wij steken deze maand de handen uit de mouwen om de perken rond onze speeltuin te bezaaien met zaadjes. Ook planten we de gekregen stekjes van geraniums en citroenmelisse. Ik zag een dat Annemarie van Dam deze op facebook aanbood en nu gaan de stekjes bij ons de buurt rond. Zij blogt zelf ook, als je meer wilt weten over planten, bodems of andere groene initiatieven zou ik zeker aanraden daar een kijkje te nemen! Ook echt een tip om op facebook pagina’s te volgen van groene initiatieven want er worden regelmatig stekjes of plantjes aangeboden waardoor je zonder kosten jouw buurt wat kunt opfleuren. Vorig jaar hebben we ook zaadjes gezaaid waarvan er een deel niet op zijn gekomen maar we verwachten dat er daarvan dit jaar wel wat op zullen komen. In november hebben we bollen geplant in de tuin en in de speeltuin en daarvan komen al veel bloemen op! Ook hebben Wilco en ik afgelopen weekend een mini geveltuintje gemaakt met o.a. de geraniumstekjes. Eigenlijk wil ik dat graag nog meer uitbreiden, maar daar moeten we natuurlijk wel de tijd voor hebben. Het liefste plaats ik daar lavendel ook in, dat ruikt zo lekker!
Zo zorgen veel mensen in onze buurt dat er steeds meer bloemen komen en dat is goed voor de bijen en vlinders. Zeker in deze periode omdat de bijen dan net hebben overwinterd en veel energie nodig hebben om een nieuw bijenvolk te starten. Onze kleine dames weten dit al als geen ander en helpen graag mee! 

Een klein gebaar!

peuter bloemen zaaien

Fijn om met zo’n klein gebaar toch iets voor de natuur te kunnen betekenen. Mijn dochtertjes en ik gingen vol goede moed, met een doos vol schepjes, harkjes en zaadjes op pad en kozen mooie plekken uit om de zaadjes te planten. Zo schattig om ze dat vol liefde te zien doen. Jolie hield het bolletje dat ze in de grond stopte elke dag in de gaten en nu, een paar maanden later, sprong ze een gat in de lucht dat het eindelijk een blauwdruifje was. Heerlijk om haar zo bewust bezig te zien met de natuur en elke keer als ze dat doet, kan ik haar uitleggen dat niet alles meteen zichtbaar is maar dat het bolletje onder de grond toch aan het werk is.

Insectenplaatjes

Omdat we regelmatig vertellen over insecten en hoe nuttig deze beestjes eigenlijk zijn, vinden Norah en Jolie het heel interessant om er meer over te leren. Het is een beetje als huisdieren maar dan in de tuin. Ze waren dan ook dolgelukkig met de nieuwe actie van Albert Heijn, die sinds kort insectenplaatjes uitdeelt. Vooral de bijen-tatoeages vinden ze geweldig! Normaal houd ik er niet zo van maar voor deze tatoeages maak ik een uitzondering…

Ze horen ook graag alle leuke weetjes die in het boekje en op de stickers staan en verbazen zich telkens weer. Ondanks dat Jolie 3 is, begrijpt ze het eigenlijk al heel goed en ze stelt dan ook veel vragen. Eigenlijk is onze natuur magisch en dat herkennen Norah en Jolie ook, het is net zo leuk als een sprookje. Daarnaast heb ik zelf ook weer geleerd waarom hommels een beetje een vachtje hebben, op die vraag kon ik laatst geen antwoord geven 🙂 Weten jullie het?

Voor later

Ik hoop dat ze, nu ik dit samen met hen doe, zich later bewust zullen blijven van de natuur en wat die voor ons betekent. Ik hoop ook dat zij zich nog kunnen verbazen over het feit dat er 358 soorten bijen zijn en niet dat ze zich verbazen over hoe we 109 soorten daarvan hebben kunnen laten uitsterven. Ik vertel hen ook dat de bijen ons helpen om planten te bevruchten zoals in de buurtmoestuin. Als we alles met de hand zouden moeten bestuiven, zouden we veel meer tijd kwijt zijn en het zou ook niet zo effectief zijn als hoe de bijen dat doen.

Take care, Take Fairhups!

Ga je zelf ook zaadjes zaaien en plantjes planten? kijk dan eens naar deze soorten!

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.