check

Niet meer dan nodig

We proberen al een tijd om niet meer te gebruiken dan dat we nodig hebben. Nou is iets nodig hebben natuurlijk een breed begrip want eigenlijk hebben we heel veel dingen in ons leven niet nodig. Ik kan het misschien nog het beste omschrijven als: “het is niet onze ambitie om geen luxe meer te hebben maar om binnen die luxe dingen aan te passen naar een niveau waarin we minder negatieve impact achterlaten op onze aarde.” Ik vind dat we al aardig op weg zijn en zoals dat met alles in het leven gaat: “dat wat je aandacht geeft groeit” of eigenlijk in ons geval verkleint.

Zijn spullen ecovriendelijk?

leuke spullen bij de kleine planeet
Toch wel een foto gemaakt om te onthouden voor een speciaal moment.

Het lukt ons meestal om alleen de dingen te kopen die we nu ‘nodig’ hebben. Daarnaast kopen we met name tweedehands. Laatst kocht ik wel plaatjes voor Norah en Jolie zodat ze die kunnen uitdrukken en plakken. Eigenlijk kunnen ze die natuurlijk ook gewoon uit een oud tijdschriftje of zo’n stickerboek knippen. Dat zou nog beter zijn voor de ontwikkeling van hun motoriek ook. Soms gebeurd dat gewoon, iets kopen waarvan ik later denk. Eigenlijk is dat nog meer spul van wat we niet echt nodig hebben. Maar het zag er zo leuk uit! Zo had ik dat van de week ook, bij de kleine planeet in Leiden. Ze hadden daar zoveel schattige spulletjes en nagenoeg alles is verantwoord geproduceerd. Sla je slag zou je denken maar zo werkt het eigenlijk niet meer voor mij. Ik heb dus ook niks gekocht. Het gaat verder dan dat spullen ecovriendelijk geproduceerd moeten worden. Het gaat er ook om dat we de spullen gebruiken naar de impact die het heeft gemaakt om ze te produceren. Ik wil daarin de balans bewaren. Waar die balans is, weet ik natuurlijk niet wetenschappelijk gezien. Logischerwijs betekent het voor mij dat ik niet 4 tassen voor de meiden nodig heb die ze dan veel minder zullen gebruiken dan dat ze er 1 hebben. Wilco is overigens ook blij met deze ontwikkeling, hij vindt het heerlijk om minder spullen in huis te hebben. Los van dat dit ecovriendelijk is ?.

Geen wensenlijstje meer

Er zijn ook dingen die we nog wel nieuw kopen zoals bijvoorbeeld hout en andere spullen om de zolder af te maken. Ongetwijfeld kan dit ook tweedehands maar daar zijn we nog niet echt aan toe geloof ik. Het kost al tijd genoeg om die zolder af te maken en het is wel fijn dat er wat eenheid in zit. Wie weet denken we daar bij een volgend klusproject anders over maar voor nu dus even niet. Alles bij elkaar is het al zo’n verbetering ten opzichte van vorig jaar. Ongeveer vanaf juni ben ik actief gaan letten op het minderen van nieuwe spullen kopen. Het geeft rust en meer tijd. Het zoeken naar goedkoop vs mooi vs uniek is over. Geen Zalando wensenlijstje meer voor mij. Net zoals alle spam over de Sale, aankondiging voor nieuwe seizoenen en volgen wat “in” is. Niet meer doelloos winkelen om maar iets te vinden wat mij blij maakt.

Tevredenheid gevonden

check
check, check dubbelcheck!

We hebben hiermee al heel wat energie bespaard en vervuiling voorkomen. We zijn gestopt met “meer willen” omdat we nu andere prioriteiten hebben en dat maakt het gemakkelijk om het vol te houden. Het helpt mij ook om mij te verbinden met de dingen in het leven die echt belangrijk voor mij zijn. Daarnaast zullen we de spullen die we niet kopen, en na een maand nog steeds niet missen, waarschijnlijk nooit missen. Ik voel mij sneller tevreden en ik kan je zeggen, dat voelt heerlijk! Eigenlijk was dat die tevredenheid waar ik altijd naar opzoek was bij aankopen. Hoe kon ik nou weten dat ik het eigenlijk al was!

Take care, Take Fairhups!

11 reacties

 • Inge

  Ik vind het knap van mensen om te stoppen met nieuwe spullen aanschaffen. Zeker als je kleine kinderen hebt, al dat speelgoed en ook rage gevoelig speelgoed! Ik ben zelf opgegroeid in een huishouden waar mam zoveel mogelijk spullen bij een kringloop haalde toen ik kind was, dit omdat je er vaak na een tijdje toch weer op uitgekeken was.

  • fairhups

   ja we hebben ook echt veel speelgoed in huis, afspraak is nu echt alleen met verjaardagen of sinterklaas andere spullen erbij. Dan tweedehands natuurlijk en dat dat lukt heel goed!

 • Mirjam Hart

  Goed bezig! Wij proberen onze ecologische voetafdruk ook kleiner te maken. We kopen dan ook veel tweedehands en anders zo verantwoord mogelijk. Eerst kochten we alles fanatiek tweedehands, maar na een aantal miskopen proberen we nu meer de keuze te maken: tweedehands of heel goede kwaliteit nieuw (zodat we er ook echt duurzaam van kunnen genieten!).

 • Inge | Monsieur Mango

  Wat een prachtige doelstelling! Hier ben ik zelf ook mee bezig en probeer kritisch te kijken naar wat er mijn huis binnenkomt. Soms kun je je eigen spullen hergebruiken of aanpassen. Ik probeer bijvoorbeeld met een creatieve insteek zelf dingen te maken, dat is hartstikke leuk!

 • Amy

  Wat een mooie doelstelling! Ik denk dat bewustzijn al een hele goede stap in de richting is. Ik probeer er zelf ook mee bezig te zijn en heb (net als jouw man) het geluk dat ik houd van weinig spullen. Mijn woonkamer is heel minimalistisch ingericht. Je zult bij mij geen ladingen fotolijstjes, kaarsen en andere freubeltjes vinden. Als tiener kocht ik al graag kwaliteitskleding (in plaats van tassen vol met goedkopere kleding die je na 3-4 keer dragen weggooit) en dat doe ik nog steeds. Liever wat minder en van betere kwaliteit dan onnodig veel spullen kopen. De stap naar tweedehands heb ik pas 1 keer gemaakt maar ik ben er nog niet helemaal in thuis merk ik.

 • Skincarebynaomi

  Ik vind het heel knap dat mensen hier zo mee bezig zijn. Het is zeker waar, maar volledig in deze trend meegaan kan ik niet.. Ik wil nog wel een beetje los kunnen leven en niet constant bezig zijn met ”oh dit mag niet dat mag niet..”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.