de klimaatjes banner en boeken

De Klimaatjes kinderboeken

Ik was zo blij om te zien dat er kinderenboeken worden geschreven over het klimaat. Ik miste dat echt nog een beetje want ik wil het klimaatprobleem ook graag op een inzichtelijke speelse manier overbrengen aan onze dochters. Ik ben dus super enthousiast! Eigenlijk zijn de boeken geschreven voor kinderen vanaf 5 jaar maar ik merk bij Norah (net 5) en Jolie (3,5) dat ze prima begrijpen wat er gebeurd in het verhaal. De boeken zijn geschreven door Andy Engel en Judith Koppens, respectievelijk een deskundige op gebied van klimaatadaptatie/ duurzaamheid en onderwijs specialist / auteur van kinderboeken. De boeken zijn geïllustreerd door Nynke Mare Talsma.

Hier onder de boeken die zijn geschreven in de reeks van De Klimaatjes.

Warme Truien

Ik begin met onze favoriet het boek “warme truien!” Het begint, net als de andere boeken, met de omschrijving van alle karakters in het boek, dat mogen we natuurlijk niet overslaan voordat we het verhaal gaan lezen. Daarna gaan de Muis en Kikker op bezoek bij Duif. Duif wil graag goed voor zijn vriendjes zorgen en maakt het lekker warm in zijn huisje. Tot dat… het hout op is! Op weg naar het bos om hout te halen bij Vos, komen ze veel omgekapte bomen tegen. Ook Uil die met al zijn wijsheid kan vertellen dat het helemaal niet goed is om zo veel hout te gebruiken. Mol komt met een goede oplossing! Warme truiendag! Omdat onze kleine dames nogal eens hun zomerkleding aan willen trekken (midden in de winter) kan ik dit verhaal mooi gebruiken om daar een gesprekje over te voeren. We houden zelf de verwarming zo vaak mogelijk op maximaal 19,5 graad en dan is een warmere trui eigenlijk wel lekker. Ook denken ze aan dit verhaaltje als ze op de bank even tv mogen kijken. Dan pakken ze er altijd een dekentje bij! Norah vroeg of ik dit verhaal ook op haar school wil voorlezen zodat ze daar ook af en toe de verwarming wat lager kunnen zetten! Ik ga het meteen even overleggen met de juf, dat komt vast goed!

boekfoto klimaatjes warme truiendag
Zulke lieve plaatjes van Nynke Mare Talsma en een mooi duidelijk verhaal!

Plasticsoep

Eerlijk is eerlijk van het boek ‘plasticsoep’ had ik meer had verwacht… Het verhaal begint goed en geeft heel duidelijk aan waar het probleem vandaan komt om daarna vervolgens kinderen aan te sporen om nog bruikbare plastictasjes als vliegers te gebruiken. Norah zei meteen: “dat is toch niet handig die kan je toch gewoon gebruiken om boodschappen te doen en wat nou als je die vlieger loslaat dan liggen er nog meer plastictasjes in zee…” Tja ik had daar niet echt een goed antwoord op behalve haar conclusie te bevestigen. Misschien hadden de schrijvers beter kunnen kiezen voor een scenario waarin de vriendjes afval gaan jutten en hier leuke knutselen van maken. Ik zou dit boek dus om deze reden niet aanraden.

boekfoto klimaatjes plasticsoep
vanaf de bovenste pagina vinden wij het boek een beetje een rare wending krijgen. De onderste daarentegen maakt het heel duidelijk wat er met afval gebeurd als het in de rivieren beland.

Wat is het warm

Afgelopen zomer was dit boek erg actueel. Toen het een lange periode warm was konden de meiden ook niet gaan zwemmen in het meertje vlakbij omdat er blauwalg was. Als Vos dus niet in het water mag springen denken zij daar meteen aan terug. Norah en Jolie weten dat ons klimaat aan het veranderen is maar wij leggen hen uit dat het niet helemaal duidelijk is wat er precies gaat gebeuren en dat weinig aan de verandering kunnen doen. Dit is precies wat Uil zegt dus het klinkt hen logisch in de oren. Natuurlijk stellen zij hier vragen over en ze willen graag de mensen, dieren en planten helpen. We leggen daarom uit dat we ondanks dat we weten dat het straks minder goed zal gaan we toch ons best doen om het niet nog erger te maken. Dat de temperatuur veranderd is niet het enige probleem en we richten ons daarom ook op andere dingen.

boekfoto's de klimaatjes Wat is het warm.
De waaier zullen we zeker een keer proberen te maken van ijsstokjes, meteen een goed doel voor het hergebruiken van afval 🙂

Natte voeten

Samen met Norah en Jolie zijn we regelmatig in de tuin te vinden, we planten zaadjes en bloembollen en we bedekken de aarde zodat deze goed kunnen groeien. Ook praten we over het probleem met water, als dat op dat moment aan de orde is. Na veel regen zien ze de plassen en de modder in het park en als het droog is mogen ze minder vaak in het zwembadje zitten of onder de sproeier. Daarom sluit het boekje Natte voeten goed aan. Muis en Duif wonen in deze editie in de stad en willen niet naar buiten omdat er zoveel plassen op straat liggen. Daarom gaan ze naar het bos want daar houden ze altijd droge voeten. De vriendjes uit het bos willen liever niet op bezoek komen in de stad omdat ze daar wel weer natte voeten krijgen. De wijze Uil legt uit dat je met een kleine actie al iets kunt betekenen. Haal een tegel eruit en stop een plantje erin. In onze gemeente hadden ze afgelopen jaar ook zo’n actie en toen hebben we er al over gesproken met Norah en Jolie. Dit boekje was dus een en al herkenning en ze weten dan ook meteen wat Uil bedoeld met “de stad groener maken” “domme Duif en Kikker, je kunt de stad toch niet groener verven 😉

Boekfoto's de klimaatjes Natte voeten
Zo kunnen ouders er niet meer onderuit… Muis doet het wel even voor!

Dus heb je jonge kinderen en wil je graag natuur en milieu als onderwerp in je opvoeding meenemen dat zou ik de meeste boeken van de klimaatjes zeker aanraden! Neem een kijkje op de website en ontdek meer!

Take care, Take Fairhups!

3 reacties

  • Judith

    Ik heb dankzij mijn schoonzus net je blog ontdekt, wat tof! Als geboren en getogen Leiderdorpse ben ik blij dat nog iemand uit de omgeving zich op deze manier met milieu en klimaat bezighoudt 🙂
    Deze boeken zijn voor onze mini van bijna anderhalf nog wel wat hoog gegrepen, maar gaan in de toekomst zeker op het verlanglijstje komen.

    • fairhups

      Super leuk jouw reactie! Ik merk ook altijd dat ik daar zo blij van word en ik ga zeker ook even kijken op jouw website want ik zie dat we schrijven ook met elkaar gemeen hebben. Fijn dat jij ook probeert om mee mensen mee te nemen in jouw verandering naar groener en beter voor onze planeet zorgen. De boeken zijn zeker een aanrader de platen zijn ook erg mooi dus samen kijken kan misschien al wel.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.