wat zit er in melk?

Ecovriendelijk met eten.

Wist je dat je met je eetpatroon veel verschil kunt maken voor onze wereld? Eigenlijk gebruiken we standaard te veel en gooien we ook nog eens enorm veel weg. Sinds een jaar letten wij echt op onze boodschappen en er komen telkens weer dingen bij die we makkelijk aanpassen in ons eetpatroon of in onze “boodschappengewoontes”. Soms vervallen we weer een beetje in ons oude gewoontes en ik kan je zeggen dat december zo’n periode was. De boodschappen moesten vooral “makkelijk” zijn en er is de nodig chocolade naar binnen gegaan. Verpakkingen met folie aan de binnenkant, wat totaal nog niet te recyclen is. Niet gelet op herkomst van het voedsel en dus al helemaal niet op de status volgens milieucentraal. Ook hebben we meer eten weggegooid omdat we niet altijd thuis aten… Ach dat was me het maandje wel.

Wat is “beter”?

Het voelt niet als een probleem, we gaan nu gewoon weer verder met wat we deden en stiekem heb ik toch nog wat wensen voor dit jaar qua de boodschappen. Ik weet alleen niet of het ons veel meer moeite en geld gaat kosten. Ik wil graag meer plantaardig gaan eten en biologische groente gaan kopen. Van dit laatste weet ik dat het niet per definitie of het ecovriendelijk is. Hoe kom ik daar nou achter, wat is wel efficient verbouwd en wanneer kan ik beter een gewone variant kopen? Ik heb daar nog geen keurmerk voor gevonden in ieder geval…

Verpakking versus verspilling

Ook wil ik graag meer te weten komen over de impact van verpakkingen. Ik weet al dat veel verpakkingen, vooral ook plastic, erg nuttig zijn voor het behoud van het eten. Voedselverspilling laat altijd nog een grotere impact achter dan veel verpakkingsmateriaal. Ons brood doen we sinds vorig jaar gewoon altijd in katoenen broodzakken, dat scheelt ons minimaal 6 plastic zakken per week en het kost ons werkelijk geen moeite. Het brood is uit de vriezer zelfs iets lekkerder dan uit een plasticzak. Toch zou ik graag minder afval in huis hebben door voedsel want we hebben toch zo’n 4 zakken PMD (plastic, metaal en drankpakken) per week. Dat moet minder kunnen toch. Wie weet is er een verpakkingsvrije winkel in de buurt of we kunnen meer grootverpakkingen kopen. Het levert waarschijnlijk niet een enorme milieuwinst op maar het voelt logisch om er op te gaan letten. Zeker nadat ik de documentaire “a plastic ocean” had gezien krijg ik het idee dat we ook echt op ons afval moeten gaan letten. Daarnaast willen we ook minder eten weggooien. We bewaren restjes wel maar in de praktijk beland er toch nog regelmatig iets van in de prullenbak. Misschien is een restjes dag en idee voor ons.

broodzak / groentenetje albertheijn
Deze nemen we natuurlijk zo vaak mogelijk mee… dat is een kleine moeite. Geloof mij, ik was zelfs te vergeetachtig om zelf tasjes mee te nemen, het went snel!

Wat werkt voor ons?

Wat we tot nu toe anders doen met de boodschappen is niet echt een extra opgave.

  • We kopen en eten veel minder vlees maximaal 2 keer per week en geen vleesbeleg meer op brood. Daarentegen kopen we wel meer vleesvervangers maar die geven per definitie al minder negatieve milieu impact dan vlees. Tenzij we meer kaas zouden eten maar dit is niet het geval. Daarnaast eten we meestal vlees dat diezelfde dag nog over datum gaat. Dat voorkomt dat het vlees dat is geproduceerd met alle gevolgen voor het milieu ook nog eens bij het afval beland. Hierbij geven we de voorkeur aan biologisch maar als dat er niet is kopen we anders.
  • Ook bij andere producten verkies ik bijna over datum boven een ander product. Ik probeer zoveel mogelijk groente uit het seizoen te kopen en daarbij te letten op het land waar het product vandaan komt. Dit vul ik dan aan met andere producten.
  • Ik maak elke vrijdag soep, daar gaan dan in ieder geval alle groente in die een beetje oud zijn geworden samen met bijvoorbeeld pompoen en soms een appeltje dat niet meer zo sappig is.
  • We drinken naast ‘melk’ alleen water, thee, koffie en in het weekend wijn of bier.
  • We beperken ook ons melkgebruik door dit te vervangen voor soja-, amandel-, kokos- of havermelk. Voor Norah en Jolie lengen we gewone melk daarmee aan en sowieso ook een scheutje water erin. Zo drinken ze verschillende smaken en wennen ze ook aan de vervangers.
  • We nemen ons eten waar mogelijk mee in eigen verpakking en natuurlijk altijd onze eigen tassen want anders heb ik gewoon dikke pech en moet ik sjouwen en het thuis in tassen doen.
  • Alleen voor de echt zware/grote boodschappen nemen we de auto. Ik ga nu meestal lopend of met de fiets.

Minder verspilling in supermarkt

Of het kopen van producten die bijna over datum gaan perse goed is weet ik niet. Ik heb geen idee hoe de supermarkt het inkoopbeleid aanpast als blijkt dat er veel producten met de anti-verspillingssticker worden gekocht. Ook weet ik niet zeker wat er gebeurd met vleesproducten als deze over datum gaan. Worden deze bijvoorbeeld nog aangeboden aan een voedselbank of een ander initiatief. Maar als ik alle cijfers mag geloven wordt er ongeveer een derde van ons voedsel verspild. Dus ik neem aan dat we dus een klein stukje bijdragen aan de verkleining van deze voedselverspilling.

Onderzoek komt voor de actie 🙂

Zoals je leest ook vooral veel vragen over hoe we ons eetpatroon nog meer kunnen aanpassen waardoor we een minder negatieve impact maken. Soms lijken dingen logisch, zoals het kopen van biologische groente. Toch merk ik dat dit vaak niet het geval is. Er komt dus weer een periode aan van onderzoeken zodat de stapjes die we zetten ook echt weer van invloed zijn!

Zijn er mensen die hier al meer over weten? Een interessant artikel, een documentaire? Reageer dan vooral even hieronder. Ik zou het ook leuk vinden om mensen te interviewen over dit onderwerp om wat meer inzicht te krijgen en misschien ook wat handige tips!

Take care, Take onderzoekende Fairhups!

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.