logo gemwear

In het leven van een “upcycler”

Alweer een tijdje geleden, in juni, kwam ik op de Bijenmarkt in Leiden Chantal tegen. Zij vertelde mij gepassioneerd over wat zij wilde bereiken. Ze wil graag zo veel mogelijk materialen een nieuw leven inblazen, niet door te recyclen maar door te upcyclen. Allemaal producten die niet op de vuilnisbelt belanden maar een nieuw leven krijgen als sieraad, meubel of accessoire! Dit doet ze met haar bedrijf Gemwear. Ze ziet ze in haar werkveld een upcycle revolutie aankomen. Dat geeft mij hoop! 🙂 Wat betekent dit eigenlijk voor haar en hoe heeft upcycling haar leven veranderd? In gesprek met Chantal kom ik daarachter!

Het begin van Gemwear

Een “upcycle revolutie” dat klinkt mij goed in de oren. Minder afval en een langer leven voor spullen die anders toch verbrand zouden worden. Wat maakte dat jij je wilde inzetten voor deze “upcylce revolutie?”

“Het omslagpunt om te gaan upcyclen met mijn creaties kwam in 2015. Het was een ingeving die tot me kwam en ik werd daar zó blij van! Dus ik dacht: dát is mijn missie. En in de loop der tijd ben ik daar verder in gegroeid. Toen ik eenmaal die creativiteit had aangeboord, stoptte het niet meer. Toen ik terugkeek op deze ingeving besefte ik mij dat ik hier ook gelukkig van werd toen ik nog kind was. Met mijn beste vriendin slenterde ik toen al rond op de bouwplaats op zoek naar elektriciteitsdraden en ander geschikt bouwmateriaal waarmee we oorbellen konden maken.”

Nu is een bouwplaats niet echt een natuurlijke omgeving, toch zie ik jouw liefde voor de natuur ook terugkomen in jouw creaties. Je gebruikt veel hout en edelstenen. Vanwaar de keuze om die combinatie te maken en je niet enkel op upcycling te richten? 

“Ik zat vroeger op de vrije school en leerde daar veel over natuurlijke materialen. Mijn interesse voor edelstenen en geologie is daar ook aangewakkerd. Dat is iets wat ik niet meer vergeten ben en daardoor was de keuze voor natuurlijke materialen ook logisch voor mij. Ook dat deed ik al als klein kind. Samen met mijn zusje haalden we klei uit de grond naast het flatgebouw waar we woonden en maakten daar schaaltjes en asbakken van. Die verkochten we vervolgens in ons geïmproviseerde winkeltje.”

Dat klinkt leuk, ook al jong een ondernemend type dus! Niet iedereen is zo creatief als dat jij bent… Kan je ons iets vertellen hoe dat werkt, jouw creativiteit?

houten kistje met vork“Als eerste gun ik mijn creativiteit weer meer ruimte. Daarnaast probeer ik spullen anders te zien. Als ik nu iets in de kringloopwinkel zie liggen, bijvoorbeeld een mooi bewerkt zilveren vorkje, dan krijg ik meteen allerlei ideeën wat ik daar mee kan doen. Zoals nu in mijn webshop te verkrijgen; een kistje van pallethout met een handvat van dat vorkje! Ik probeer mijn voorraad materialen wel binnen de perken te houden want ik heb ‘maar’ een gewoon huis, geen loods of garage daarbij.”

Intuïtief werken en een persoonlijk creatie

gedenk-sieraad-gemwearOp welke creaties ben jij het meest trots?

“Ik ben er trots op dat ik intuïtief te werk kan gaan. Helemaal als mensen mij vragen om een sieraad te maken wat hen herinnert aan een mooie periode of een belangrijke vriend. Ik vind dat een bijzonder proces zo’n creatie, waarbij de ander mij eventjes meeneemt in een belangrijk deel van zijn of haar leven. Met alle kwetsbaarheid en emoties van dien. Réken maar dat dit indruk op me maakt. Door de mooie herinneringen die mensen delen en de foto’s die ze laten zien ontstaat er een plaatje van het sieraad in mijn hoofd. En dat plaatje vertaal ik dan in een passend sieraad. Ik ben dankbaar dat ik voor hen een tastbare herinnering mag maken.”

Upcycling als start voor bewuster leven

Upcycling is ook beter voor het milieu dan alles nieuw maken, daar ben jij je van bewust. Zijn er nog meer dingen waar je nu andere keuzes in maakt omdat het beter is voor onze wereld?

“Ja, de laatste jaren ben ik steeds bewuster gaan leven. Ik leerde hoe je een eigen moestuin kunt bestieren, stopte met vlees eten, ‘haal’ mijn huisdieren uit het asiel en schakelde over op natuurlijke verzorgingsproducten. Ook breng ik regelmatig een bezoek aan de kringloopwinkel. De kringloopwinkel is mijn vriend ;). Als dat bewustzijn eenmaal wordt geprikkeld ga je je ook andere dingen afvragen. Zijn bespoten groenten, light producten, frisdrank en vlees wel nodig c.q. goed voor je? Welk effect zou het hebben als we massaal gaan re- en upcyclen… Heb ik wel zoveel spullen nodig? Word ik daar nou echt gelukkiger van? Moet alles nieuw zijn of is tweedehands net zo goed?”

Je stelt jezelf veel vragen en dat lijkt jou veel op te leveren. Ik merk dat het bij mij daar ook bij begint, mij afvragen waar ik gelukkig van word. Ik zie mezelf nu dan ook  als onderdeel van het ecologisch systeem. Goed voor mezelf zorgen betekent automatisch ook beter voor de rest van ons ecosysteem zorgen. Merk jij dat ook?

“Ja dat klopt, dat heb je goed gezien. Bewust leven betekent voor mij ook dat ik niet meer mee wil doen aan de “rat-race” van de huidige maatschappij. Door die automatische stroom van relaties, kind, werk en verplichtingen kon ik mijn creativiteit ook geen ruimte meer geven. Ik voel mij er goed bij hoe ik nu leef en dat motiveert mij. Ik zie het als mijn missie om recycling, upcycling en re-use nog meer bekendheid te geven. Ondanks dat dit de laatste jaren al aan bekendheid heeft gewonnen denk ik dat er veel mensen zijn die er nog niks mee doen. Hopelijk kan ik met mijn producten bijdragen aan die bewustwording.”

Meer zelfvoorzienend leven in de toekomst

Dat is denk ik ook waar het om draait in een succesvol werkend ecologisch systeem. Alles komt samen en heeft zo min mogelijk negatieve impact op elkaar. Ecovriendelijk dus. Zo mooi om te horen dat dit niet alleen bij mij zo is.  Je hebt ook een dochter, waar merk je aan dat zij dit bewustzijn ook mee kan nemen in haar volwassen leven?

“In mijn dochter van 11 zie ik de creativiteit en vindingrijkheid ook terug. Ze heeft bijvoorbeeld een lamp van de kringloopwinkel versierd met oud speelgoed (poppen, autootjes, etc). Die hangt nu te ‘shinen’ in haar eigen kamer. Als haar vriendinnen etenswaren half opgegeten in de vuilnisbak gooien, spreekt mijn dochter hen er op aan. Dat het zonde is, verspilling. Dat mensen afval op straat gooien, daar snapt ze ook helemaal niks van. Gelukkig maar. Vorige week wilde ze naar de kringloopwinkel om daar haar kleedgeld te besteden. “Dat is veel goedkoper en dan hou ik nog wat over om wat anders te kopen.” Ja, dat deel van de opvoeding is wel geslaagd.?”

Nu jij en je dochter deze ecovriendelijke weg zijn ingeslagen, hoe zie je dan jouw toekomst voor je?  

“Mijn toekomst… een zelfontworpen containerwoning – niet te groot – op een stuk grond in een natuurlijke omgeving. Met een loods erachter om te werken en voor opslag van mijn producten. En dan een moestuin, boomgaard en wat dieren en zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. En veel buiten leven. Ja, dat wil ik!”

Mooi voornemen 🙂 Dan kom ik graag een keertje langs om te kijken en je te interviewen over jouw ervaring daarmee!

“De koffie staat klaar!”

Als je na dit interview nieuwsgierig bent naar de creaties van Chantal, kijk dan vooral even op haar webiste! 

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.