bestuur zon op Leiderdorp

Kostbare zon

Op Leiderdorp wel te verstaan. Deze kostbare zonne-energie kan opgevangen worden door zonnepanelen om in een deel van onze energiebehoefte te voorzien. Dit is nodig omdat we nu aan het einde komen van een tijdperk waarin we fossiele brandstoffen konden gebruiken. Niet alleen omdat we nu weten dat deze brandstoffen voor veel luchtvervuiling en CO2 toename zorgen maar ook omdat er steeds minder beschikbaar komt.

Energie opwekken zonder eigen dak?

Voor mensen die graag zelf duurzame energie willen opwekken maar niet de mogelijkheid hebben om dit te realiseren zijn er alternatieven, zoals het ”Zon op Leiderdorp” initiatief. Deze zonnecoöperatie is opgezet door vrijwilligers met als doel om zonnepanelen te plaatsen op daken en plekken waardoor het mogelijk wordt om meer energie te gebruiken die ons door de zon wordt gegeven. Door dit mooie intitiatief kunnen mensen investeren in een schonere toekomst voor de volgende generaties!

Zonnepanelen van de zonnecoöperatie

Ik mocht twee vrijwilligers interviewen om een beeld te krijgen hoe de coöperatie er voor staat en vanuit welke idealen zij deze coöperatie hebben opgezet. Wat zijn nou eigenlijk de kosten en mogelijke gevolgen voor de omgeving. Ik werd enthousiast ontvangen door Lodewijk van Aernsbergen en Johan Kools die op dat moment midden in het opstartproces zaten.

Kunnen jullie in 1 zin omschrijven waar Zon op Leiderdorp voor staat? Zon op Leiderdorp is een coöperatie die duurzame energie voor meer mensen beschikbaar wil maken. Zo kunnen mensen die bijvoorbeeld geen eigen huis of geen geschikt dak hebben toch gebruik maken van zonnepanelen via de zonnecoöperatie.

Overstappen voelt als vanzelfsprekend

Hoe voelt het om onderdeel te zijn van deze grote revolutie in energievoorziening en hoe is jullie enthousiasme voor deze omschakeling naar groene energie ontstaan? Lodewijk en Johan geven aan dat ze het belangrijk vinden om zinvolle dingen te doen in de energietransitie die gaande is. Voor hen lijkt het vanzelfsprekend om over te stappen op duurzame energie met name uit betrokkenheid voor de omgeving en de volgende generaties. Johan geeft aan dat het voor hem begon met de aanschaf van een volledig elektrische auto die hij vervolgens graag wilde opladen met zonne-energie, omdat dit het echt energiezuinig maakt.

De gemeente helpt een handje

Hoe kwamen jullie in actie met zon op Leiderdorp? Beide hebben we gereageerd op een oproep van de gemeente Leiderdorp in het Leiderdorps Weekblad en zijn zo in aanraking gekomen met meer enthousiaste vrijwilligers waarmee we nu samen de zonnecoöperatie vormen. De gemeente faciliteert door het beschikbaar stellen van daken maar verder is het een initiatief van de Leiderdorpers zelf. Wij hebben subsidie aangevraagd bij fonds 1818 en de gemeente om de opstartkosten te kunnen financieren.

Het werkt eenvoudig en transparant

Hoe organiseren jullie de investering, het plaatsen en de exploitatie van de zonnepanelen? Leiderdorpers kunnen straks certificaten aanschaffen die gelijk staan aan de opbrengst van een zonnepaneel. Daarmee worden zij ook lid van de coöperatie. Men kan minimaal 1 certificaat kopen en maximaal het aantal dat overeenkomt met de hoeveelheid stroom die het eigen huishouden verbruikt. Zij investeren hiermee op een gelijke manier als dat ze zelf zonnepanelen zouden aanschaffen. De terugverdientijd van de panelen is ongeveer 8 jaar. Daarna gaan de panelen nog jaren mee. Voor de opstart van ons eerste dak met zonnepanelen zijn we in overleg met de gemeente Leiderdorp voor het plaatsen van panelen op bijvoorbeeld Zwembad de Does en op het gebouw naast het gemeentehuis aan de milieustraat. Daarnaast gaan we actief opzoek naar bijvoorbeeld scholen en bedrijven die hun dak beschikbaar willen stellen. We hebben interesse in daken van een paar honderd m2. Reguliere kosten zoals onderhoud en verzekeringen worden betaald uit de opbrengst van de panelen. De resterende winst wordt jaarlijks uitbetaald aan de certificaathouders. Daarnaast ontvangen zij de energiebelasting terug voor de opbrengst van ‘hun’ panelen. 

Veel gestelde vragen

Hoe verloopt de verdeling van de aanschaf van de zonnepanelen. Is dat “wie het eerst komt, wie het eerst maalt?” Daar moeten we nog over nadenken. We hebben al een intekenlijst en er zijn nu ruim 50 mensen die zich daarop hebben ingeschreven en daarmee dus aangeven dat ze interesse hebben in de aanschaf van certificaten.

Is het verplicht om een energieleverancier uit te kiezen die is aangesloten bij de zonnecooperatie? Nee het is niet verplicht om over te stappen naar de energieleverancier waar Zon op Leiderdorp mee gaat samenwerken. Overstappen maakt het wel administratief makkelijker omdat je dan de informatie over je energieverbruik en de zonne-energie die je ‘produceert’ niet zelf hoeft te melden bij jouw energieleverancier en de belastingdienst.

Jullie geven aan dat jullie stroom kunnen terug leveren, gaat dit op basis van de salderingsregeling? Wat gebeurt er in het geval dat deze regeling  wijzigt? Wij moeten projecten per dak aanmelden bij de belastingdienst. Dan kunnen we gebruik maken van de postcoderoosregeling. Zoals het er nu naar uitziet kunnen we daar nog 15 jaar gebruik maken. Dit is bekend voordat we de certificaten gaan verkopen. Daarnaast belooft de minister dat de veranderingen in de regeling geen gevolgen hebben voor de terugverdientijd van de panelen. Hoe het eruit ziet na die terugverdientijd is nog niet duidelijk. Voor ons is het  allerbelangrijkste dat mensen een groene investering kunnen doen en daarmee naast het financiële rendement ook zelf heel tastbaar een bijdrage kunnen leveren aan de overgang naar duurzame energie en daarmee het behoud van onze aarde..

postcoderoosregeling

Werken jullie samen met andere initiatieven om tot een zo goed mogelijke prijs te komen voor de aanschaf van de panelen? We vragen offertes op en kiezen daaruit de beste optie. Een certificaat gaat waarschijnlijk 300-340 euro kosten. Dat is een realistische prijs die is berekend aan de hand van andere soortgelijke initiatieven. Ook maken we gebruik van de kennis en ervaring van de coöperatie ‘Zon op Nederland’ waarbij wij zijn aangesloten.

Ik kan mij voorstellen dat ook mensen met een lager inkomen graag zouden willen instappen in dit project. Is het voor hen mogelijk om certificaten aan te schaffen met een duurzaamheidslening? De gemeente Leiderdorp stelt wel een duurzaamheidslening beschikbaar voor duurzame investeringen maar het is nog niet duidelijk of dit ook voor deze investering geldt. Op dit moment zoekt de gemeente op ons verzoek uit of dit mogelijk is.

We zoeken nog daken!

Wat hebben jullie nog nodig om Zon op Leiderdorp succesvol op te starten en door te zetten? Welke ambities zijn er om te groeien? We hebben daken nodig om succesvol te kunnen starten en groeien. Daarnaast zijn we nu nog bezig met alle papieren die geregeld moeten worden voor de opstart. De oprichtingsstatuten zijn een paar weken geleden ondertekend bij notaris Bakker en Neve en is de coöperatie is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Begin 2019 gaan we offertes aanvragen voor de panelen. Dan zijn we echt een speler in de markt. We hopen ook binnenkort het verlossende woord te krijgen over het eerste dak  voor plaatsing van de panelen. Het streven is dat komend half jaar de eerste certificaten zijn verkocht. Dan kunnen we nog meegenieten van de zon komende zomer.De groei is in principe onbeperkt, wel afhankelijk van de installaties die beschikbaar komen. Daarom willen we ook graag in contact komen met bedrijven die hun dak beschikbaar willen stellen. We denken dat we in eerste instantie zo’n 1000 panelen kunnen exploiteren in ons dorp en dat is dan ook ons eerste streven.

Toekomst van de energietransitie

De ambitie die jullie hebben is best groot, hebben jullie ook afspraken gemaakt met de netwerkbeheerder m.b.t. de belastbaarheid van het stroomnetwerk in deze regio? We maken bij elke nieuw project afspraken met Liander. Als die aangeeft dat het niet meer zou kunnen, dan moet er bij hen eerst een oplossing worden gezocht om meer installaties aan te sluiten. Bij het ministerie van EZ en klimaat overleggen ze ook over dit probleem; er moet op den duur iets gaan veranderen in de wijze van opslag en transport van energie.

Dus het zou kunnen dat Zon op Leiderdorp ook energie gaat opslaan in de toekomst en dat dit dan onderdeel wordt van de certificaten die jullie verkopen? Ja misschien, als de salderingsregeling straks veranderd is dat voorstelbaar, maar dan zijn we een paar jaar verder.

Meer informatie

Voor verdere informatie, het aanmelden als belangstellende , en wellicht het beschikbaar stellen van uw dak kunt u terecht op www.zonopleiderdorp.nl .

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.