radiatorfolie aanbrengen

Duurzaam wonen kan voor iedereen

Het zijn ook de kleine dingen die het doen…

Naast de grote (meer) bekende maatregelen zoals isoleren, zonnepanelen en/of zonneboiler, HR Ketel etc… zijn er ook tal van kleine maatregelen die iedereen thuis zonder al te grote investering kan toepassen. Zoals eerder geschreven zijn we al druk bezig geweest met isolatie en zonnepanelen, nu was het tijd om ons ook eens te verdiepen in de kleine maatregelen. Want om ecovriendelijk te lever waren er bij ons in huis nog heel wat klusjes te doen. Deze hebben we in ieder geval de afgelopen weken opgepakt.

HR Radiatorfolie

tonzon radiatorfolie aanbrengen

Bij radiator folie moest ik meteen denken aan zo een zilveren mat die je achter je radiator plakt om te voorkomen dat de stralingswarmte van je radiator je muur opwarmt. Om zo vervolgens onbenut te verdwijnen door deze muur naar buiten. Dat het werkt dat geloof ik wel, minder enthousiast werd ik van het idee dat je dan zo een zilveren plakkaat achter je verwarming hebt zitten. Gelukkig blijkt dat ik niet de enige ben met deze zorg, hier kwam TonZon dan ook met de oplossing! HR radiatorfolie die je direct aan de achterzijde van je radiatorplakt. Dat wilde wij dus ook uitproberen en ik moet zeggen, ik voel het verschil, de muur wordt veel minder warm en de verwarming voelt heter dan tevoren. Tonzon heeft geen woord gelogen, het is eenvoudig aan te brengen met dubbelzijdige tape, volkomen onzichtbaar en efficiënt! Hier komt bij dat de folie goed betaalbaar is, dus een prima klein klusje wat iedereen kan doen!

Deurveer

deurveer

Wij hebben hier in huis geen verwarming in de gang, immers alle warmte zou toch via het trapgat naar boven trekken. Dit betekent echter wel dat zodra de deur naar de gang open gaat we de kou uit de gang voelen. Op zich geen probleem zolang je de deur gewoon achter je dicht doet, helaas blijkt dit voor kleine kinderen van 3 en 4 nog een behoorlijke uitdaging. Nadat ik voor de 100ste keer had geroepen dat ik een deurdranger op de deur ging zetten, ging dit er nu dus ook echt van komen. Voor mezelf had ik al besloten dat effectiviteit voor schoonheid zou gaan, want tja zo een ding op je deur is niet echt mooi natuurlijk. Na wat googlen kwam ik echter tot de ontdekking dat dit helemaal niet zo een groot ding hoeft te zijn, een simpele kleine veer die op de paumelle van de deur wordt geschoven doet zijn werk! Ideaal! De deur gaat vanzelf weer dicht zonder dat dit de kleine vingertjes af zou knellen. Natuurlijk blijft de warmte in de kamer en nog een mooi bijkomend voordeel is dat ik geen 10x per dag hoef te zeggen dat ze de deur dicht moeten doen. Dat opvoeden komt wel weer van de zomer ?

Energie meten is weten

ecosavers energy meter

Wanneer je nadenkt over de aanschaf van Zonnepanelen is het belangrijk om duidelijk te hebben hoeveel stroom je nu verbruikt omdat dit zal bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Bij ons blijkt dat in 2017 er 3100kWh verbruikt werd en in 2018 komen we uit op 2700kWh. Dit is een verschil van 400! Behalve dat wij bewuster omgaan met energie hebben wij begin dit jaar onze oude condensdroger omgeruild voor een energiezuinige warmtepompdroger. Ik geloof dat hier een groot deel van de besparing vandaan komt. De condensdroger heeft overigens een plekje gekregen bij iemand die maar 1 keer per week de droger gebruikt… 

ernery meter van ecosaver in stopcontact

Van de buurman (die thuiswerkt) leerde ik dat zijn IMAC (computer) ongeveer 400kWH per jaar verbruikt. Dit verbaasde mij enorm en heeft mij ertoe doen besluiten om een energiemeter te kopen. Wij hebben gekozen voor de Energy meter mini van ecosavers. De komende weken gaan wij dus onderzoeken wat onze TV, koel/vries combinatie, wasmachine (van 7 jaar oud) en oven nu eigenlijk verbruiken. Meten is weten en met dit inzicht kunnen we wellicht nog meer besparen.

Heb je net als ons ook geen slimme meter? Tegenwoordig zijn er veel huishoudens met een slimme meter, dit heeft als voordeel dat je inzicht hebt in je stroomverbruik. Wij hebben geen slimme meter (en houden dat voorlopig zo) en mis dit inzicht dus. Om deze reden schrijf ik sinds kort wekelijks de Energie en Gasmeter standen op. Over een aantal maanden geeft dit ons dus ook meer inzicht in hoe het verbruik zich verhoudt tot de tijd.

Ontluchten verwarming

Al enige tijd hadden we problemen met het goed ontluchten van onze verwarmingen doordat sommige van de kraantjes vast geverfd of verroest waren. Nu we toch te maken hadden met een lekkende radiatorknop hebben we gelijk besloten om alle kraantjes te vervangen. Minder lucht in de verwarming met als gevolg een efficiëntere opwarming van de ruimte. wat natuurlijk minder gasverbruik tot gevolg heeft.

Take care, take Fairhups in huis!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.