nurdels, pellets zwerfafval

De definitie van zwerfafval en zijn daders

Natuurlijk doe ik daar niet aan mee, ik vervuil nóóit de natuur. Ik breng afval netjes gescheiden in en ik raap zelfs afval op dat ik vind. Ik ben te goed om waar te zijn. Precies dat… niet waar dus.

Zwerfafval, mede mogelijk gemaakt door mij…

nurdels zwerfafvalLaatst liep ik op het strand en ik heb er een gewoonte van gemaakt om bij elk natuurbezoek een klein beetje natuur op te ruimen. Het voelt als iets goeds doen voor iets dat mij ook goed doet. Tijdens deze wandeling kwam ik op een klein stukje strand heel veel kleine plastic balletjes tegen. In eerste instantie dacht ik dat het afgesleten plastic was. Toen ik later mijn vondst met strandjutters Katwijk deelde bleken dit nurdels en pellets te zijn. Deze worden vervoerd in grote zeecontainers zodat daar plastic producten van gemaakt kunnen worden. Plastic producten die ik ook gebruik. Ben ik dan ook verantwoordelijk voor deze vervuiling?  De zwarte rubberachtige korrels schijnen uit de afwatering te komen. Deze korrels helpen bij het versneld afbreken van ontlasting in het riool. Ze komen in de zee terecht door overbelasting van het systeem. Beide menselijke fouten die worden gemaakt omdat ik graag van die luxe gebruik wil maken. Dit betekent dus niet dat ik opeens aan het composttoillet wil beginnen maar ik begrijp nu wel waarom mensen dat doen. Die luxe, die voor mij eigenlijk vanzelfsprekend is, heeft ernstige gevolgen voor ons ecosysteem. Dus ook op plekken en manieren die ik niet verwacht. Verborgen zwerfafval, mede mogelijk gemaakt door mij…

De definitie van zwerfafval

[zwerfafval: zelfst.naamw. het afval dat buiten op straat, in het landschap, in de natuur rondzwerft en het milieu vervuilt, achtergelaten door de mens.]

Doen we er niet allemaal aan mee? zwerfafval? Is het niet een plastic confetti kanon dat we afschieten, dan is het wel de tv die we hebben hangen of de smartphone in onze hand. Wij hebben ook bergen plastic in huis. Kleding die gemaakt is van stoffen die bij de productie liters afval in de zee lozen en ook nog eens microplastics verliezen met de wasbeurten gedaan met chemische wasmiddelen. Ik zei het al eerder…  “Alles wat er is in het klein, zal er in het groot ook zijn.” Het blijft natuurlijk niet alleen bij het stukje plastic dat we in ons groen of in onze sloot vinden. Er zijn mega-vervuilers aan het werk om spullen te maken die ons leven makkelijker maken, ik denk dat ik zou schrikken als ik echt wist hoeveel vuil er in het milieu is geloosd voor mij.  Ergens in ons leven hebben we allemaal (on)bewuste acties gedaan die onze leefomgeving vervuilen, ook al willen we dit misschien niet geloven. Eigenlijk is dit ook allemaal zwerfafval, weliswaar niet zo duidelijk als de 45 groene zakken die we met de vorige Cleanup in de Bloemerd opraapte. Toch blijft het afval dat rondzwerft in het water, de lucht, de grond en onlangs aangetoond, ook in ons lichaam.

Zwerfafval en zijn dader(s)

De laatste tijd spreek ik veel mensen over zwerfafval. Nu ik mij er niet meer voor schaam om het op te rapen merk ik dat meer mensen zich hiermee bezig houden. Allemaal hebben zij hun eigen reden en soms ook boosheid waarom zij zwerfafval oprapen. Vaak krijg ik als respons van mensen dat er niks wordt gedaan aan de oorzaak van het zwerfafval. Dat het onder andere ligt aan de opvoeding van gezinnen van tegenwoordig. Ik zie dat niet zo, of eigenlijk niet zo eenzijdig. Natuurlijk ben ik er van overtuigd dat ik mijn kinderen de basis meegeef om geen afval op straat te gooien en afval te scheiden. Dat moet zich in de puberteit natuurlijk nog uitwijzen maar wij doen ons best. Ik denk heel veel mensen met ons, allemaal op hun eigen manier.

samen breng je mensen op een idee
samen breng je mensen op een idee.

Ik denk dat het een laconieke houding ten opzichte van ons ecosysteem is dat in de basis ligt van het zwerfafval probleem. Eigenlijk doen we er allemaal aan mee, we weten dat er dingen zijn die slecht zijn voor onze leefomgeving. Het lijkt normaal te zijn in onze samenleving om afval in het milieu te lozen, dat is voor veel mensen helemaal geen probleem omdat de gevolgen niet direct zichtbaar zijn. Het is denk ik net zoiets als roken of te veel alcohol gebruiken. Het wordt al lange tijd geaccepteerd en daardoor is het normaal. Als ik daar verder bij nadenk is het natuurlijk ook een beetje gek dat niet goed voor onszelf zorgen normaal is geworden. Langzaamaan worden in deze kwesties ook stappen gemaakt, niet alleen door ouders overigens. Bedrijven, overheid, scholen en gezinnen werken hierin samen. Door juiste informatie te verstrekken, overzichtelijke grenzen te stellen en mensen bewust te maken van de gevolgen komt er een verschuiving in het gebruik. Dit zijn precies ook stappen die we kunnen nemen om ons zwerfafval probleem op te lossen en dat kost dus tijd.

Ecovriendelijk leven voor mij in zicht of komt er nog meer op mijn pad?

Als ik eerlijk naar mijzelf kijk, ben ik ook pas sinds kort actief bezig om mijn “zwerfafval” te beperken, op te ruimen en te betalen voor het opruimen ervan.  Ik maak nu bijvoorbeeld andere keuzes qua kleding en met de wekelijkse boodschappen. Ook koop ik speelgoed voor Norah en Jolie nu voornamelijk tweedehands. Dingen zoals die nurdels zetten mij aan tot denken, tot veranderen. De plastic diepvriesbak die ik kocht, bracht ik een half uur later toch maar terug. Ik heb nu een glazen variant gevonden die ook nog eens in de oven kan. Super handig! Ik heb eigenlijk ook nog iets nodig om soep in te vriezen dus ik overweeg zakken gemaakt van 100% siliconen. Ik hoop dus wel luxe te behouden terwijl ik toch ecovriendelijk leef. Onderweg laat ik ook wat luxe los, ik mis het niet en ik heb een goede rede om het te laten.

Take care, Take Fairhups die je zelf in de hand hebt 🙂

3 reacties

 • trudy

  wederom een leuk stuk om te lezen zo als alle stukjes .
  en ja we zouden allemaal er iets aan bij kunnen dragen .
  wij zelf beginnen na te denken met het boodschappen doen begint gewoonte te worden, zo min mogelijk in plastix verpakt eten te kopen .voor minder dagen inslaan want soms verdwijnt het in de vuilnisbak vanwege toch verlopen datum . (kopen en eten). vega vlees staat wekenlijks 2x op ons menu .
  wel beetje eenzijdig want in de meeste zitten gluten of ook soms ei kaas (allergie)
  af en toe koop ik met de korting stickers er op .
  naar ruilbeurs speelgoed goed idee ,al hoef je niet altijd 2e hands speelgoed te kopen ,marktplaats is ook een goed adres voor speelgoed maar ook huishoudelijke spullen . laatst een mooie tupperware schaal op de kop getikt voor maar 10,00 euro .
  kleding vindt ik er moeilijk en vaak ook prijzig ,maar als er mee aangeboden word gaat de prijs misschien ook omlaag.
  bewust worden dat is het dan komt de rest ook wel .
  ga zo door marieke!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.