logo duurzaamheidslening

De duurzaamheidslening en zonneboiler

In de veranderingen naar een ecovriendelijker leven horen wat ons betreft ook veranderingen aan onze woning. Van kleine klusjes, zoals het aanbrengen van radiatorfolie tot de aanschaf van een warmtepomp. Wilco onderzoekt de mogelijkheden en zet alles voor jullie op een rijtje, in de hoop dat jullie zoektocht naar een energiezuinige woning wat makkelijker zal zijn. In dit blog met name veel informatie over de duurzaamheidslening en hoe je deze kunt aanvragen. Take care, Take energiezuinige Fairhups!

Zoals geschreven in ons eerdere blog hebben we serieus nagedacht om de aanschaf van Zonnepanelen te combineren met een Zonneboiler. Zodoende zijn we onze zoektocht naar de informatie omtrent de Zonneboiler gestart. Net zoals bij het zoeken naar informatie voor Zonnepanelen geldt ook dat er hier veel informatie over te vinden is, toch is deze informatie niet altijd even eenduidig.

De Zonneboiler

Bij de aanschaf van een Zonneboiler systeem kun je zoals gezegd al snel verzeild raken in het enorme aanbod van informatie op internet. Voordat je begint is het belangrijk te controleren of je huidige CV-ketel geschikt is om aan te sluiten op een Zonneboiler, dit kun je zien aan het Gaskeur logo op de ketel . Als er NZ op staat is deze geschikt. Indien dit niet het geval is, kan deze aangepast worden of wanneer de ketel al behoorlijk oud is kan het wellicht interessant zijn om de aanschaf te combineren met een nieuwe ketel, dit scheelt in de installatie kosten. Wat je vervolgens wilt weten is; Welke boiler past bij mij en ons gezin? Om hier een antwoord op te kunnen geven begin je bij het gemiddelde warm water verbruik per dag in het gezin. Het meeste warm water wordt gebruikt voor een bad, gemiddeld 114 liter of douche variërend, van 7 tot 15 liter per minuut afhankelijk van de douchekop.
Onze douchekop geeft ongeveer 9 liter water per minuut, met een gemiddelde doucheduur van 30 minuten per dag (4 personen) komen wij dan uit op een behoefte van minstens 270 liter warm water. Op dit moment ligt dat nog iets lager maar we gaan er vanuit dat als de meiden groter zijn die meer zal zijn. Het is ook belangrijk daar rekening mee te houden.

De Zonneboiler warmt het water gemiddeld op tot een temperatuur van 60-80 graden, in de Herfst en Winter zal dit lager zijn en hangt ook erg af van de eigenschappen (dekkingsgraad) van het systeem. Rekening houdend met de warm-koud water vermenging, betekent dit dat je gemiddeld met een boilervat van 120 liter ongeveer 180 liter water van 40 graden hebt en met een boilervat van 200 liter ongeveer 300 liter.
De vuistregel bij een Zonneboiler is om ongeveer 1m2 zonnecollector per 50L boilervat te hanteren. Wij hebben ons gericht op een boiler van 200L en hebben hierbij de keuze voor 2 Zonnecollectoren (3.2m2) of 3 Zonnecollectoren (4.8m2). Uitgaande van de vuistregel kun je concluderen dat een verhouding van 3 collectoren een beter rendement geeft in combinatie met een boilervat van 200L. Kijkend naar diverse simulaties die beschikbaar zijn, zie je dat het rendement met 3 collectoren inderdaad net iets groter is (ervan uitgaande dat je de volledige inhoud gebruikt).

besparing zonnecollectoren
Fig1: Besparing per maand met 2 Collectoren en een Boilervat van 120L (op basis van het rekenmodel uit de NEN7120)

Met een boilervat van 200L levert dit je een besparing op van ongeveer 150 euro per jaar, waarbij het systeem een levensduur heeft van minimaal 20 tot 25 jaar. Wanneer je Zonnepanelen gaat combineren met Zonnecollectoren is het fijn dat tegenwoordig beide panelen net zo groot zijn en dus gemakkelijk gecombineerd kunnen worden op het dak. Omdat wij na deze zoektocht ook overwegen om over een aantal jaar een Warmtepomp te nemen, hebben we nog geen opdracht gegeven voor het plaatsen van een zonneboiler.

De duurzaamheidslening

Omdat niet iedereen een dikke spaarrekening heeft wordt er door de meeste gemeentes een Duurzaamheidslening aangeboden. Met het aanbieden van deze lening proberen zij het nemen van duurzame maatregelen te stimuleren. De lening kan afgesloten worden tegen gunstige voorwaarden om zo de financiële drempel te verlagen. Het is dus niet alleen een lening voor het plaatsen van zonnepanelen maar ook een zonneboiler, isolatie en andere duurzame oplossingen kunnen hieruit gefinancierd worden.

Echter, ook als je het geld wel beschikbaar hebt op een spaarrekening loont het soms toch de moeite om een duurzaamheidslening af te sluiten en een andere (duurdere lening af te lossen) zoals je Hypotheek bijvoorbeeld. een duurzaamheidslening krijg je tegen 1.6% rente terwijl je hypotheek al snel tussen de 3 en 4% procent ligt (en bij sommige zelfs hoger). Je spaargeld gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek (wat tot een bepaald bedrag kosteloos mag) en een goedkopere duurzaamheid lening te nemen kan dus nog een leuke extra-tje opleveren (maar reken je zelf niet rijk).

Dit klinkt natuurlijk allemaal erg aantrekkelijk en gemakkelijk, maar is dat in de praktijk ook echt zo? Wij kennen niemand die van deze lening gebruik heeft gemaakt en hebben besloten om zelf de proef op de som te nemen.
Het proces begint op de website van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Hier vind je al snel of jouw gemeente de lening aanbiedt aan hun inwoners. Dit blijkt bij ons inderdaad het geval… Maar nu? Via de website kom ik niet veel verder en wordt ik doorverwezen naar de “uitvoerder van de regeling”. Hier moet ik een aanvraag in dienen, waar vervolgens gecontroleerd wordt of ik in aanmerking kom voor de lening. Maar wie is de “uitvoerder van de regeling”?
Na wat zoekwerk kom ik erachter dat dit de Omgevingsdienst West-Holland (ODWH) is. Hier kun je online de aanvraag indienen. Bij deze aanvraag moet je echter al direct een offerte bijvoegen die voldoet aan de voorwaarden gesteld door ODWH. Gelukkig zijn de voorwaarden niet heel spannend, maar moest ik toch weer om een kleine aanpassing vragen bij mijn voorlopig geselecteerde leverancier. Na het indienen van de aanvraag kan het tot 8 weken duren voordat de aanvraag beoordeeld is. Gelukkig krijg ik met 3 weken al bericht dat de aanvraag is goedgekeurd en heb ik een toewijzingsbrief en aanvraagformulier voor een Consumptief krediet ontvangen.
Nu we bevestigd hebben gekregen dat onze maatregelen in aanmerking komen voor de lening, kunnen we overgaan tot het daadwerkelijk aanvragen van de lening bij SVN. Zoals bij het aanvragen van elke lening moet nu de kredietwaardigheid getoetst worden. Bij deze aanvraag willen ze natuurlijk alles van je weten. Een paar dagen later stuur ik

alle informatie op en moeten we afwachten. Het SVN houdt je vervolgens goed op de hoogte van de voortgang van je aanvraag en gebruikt hiervoor een beveiligde portal. 2 weken later ontvang ik bericht dat de kredietwaardigheidstoets positief is en ontvangen we een overeenkomst voor de lening. Deze overeenkomst sturen we ondertekend terug en na een aantal dagen krijgen we bericht dat de aanvraag is afgekeurd. Het blijkt dat de handtekening van Marieke niet overeenkomt met die uit haar Paspoort. Nadat we alles opnieuw hebben ingestuurd ontvangen we een paar dagen later weer bericht dat alles rond is en er een Bouwdepot voor ons geopend is.
We hebben de leverancier dus opdracht gegeven voor de werkzaamheden en zullen eind november uitgevoerd worden.
De gehele aanvraag van begin tot eind is redelijk snel verlopen en heeft ongeveer 6 weken geduurd. Het viel ons wel op dat er veel verschillende formulieren / documenten ingevuld moesten worden en met name voor de kredietwaardigheid toets veel gegevens bijgesloten moesten worden. Het gehele proces is ook door Duurzaambouwloket uitgeschreven en op hun website te vinden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.