tweedehands kleding

Minder impact door de kledingindustrie

Ik ben om… Niet alleen de kleding voor onze dochters ga ik tweedehands kopen, ook zal ik een deel van mijn kleding tweedehands kopen.

Kleding kopen bij de kringloopwinkel Leiden

Mijn idee was altijd dat de kleding bij de kringloop toch niet mijn ding zou zijn, het tegendeel bleek deze week waar. Er hing echt van alles. Wat ik nodig had waren wat winterse items om mijn kast aan te vullen en ik heb ze zeker gevonden. Waaronder een mooie waterdichte winterjas. heel fijn voor als ik naar buiten ga met de meiden en het regenachtig weer is. Daarnaast ook nog eens een leuke vest, trui en blouse.

jas kringloopHet warenhuis in Leiden heeft de kledingafdeling echt goed op orde. Alles hangt op kleur in de rekken en er is genoeg ruimte om de kledingstukken goed te bekijken. In andere tweedehandskledingwinkels waar ik ben geweest hangt alles dicht op elkaar en dan sla ik weleens een rekje over. Soms valt er van alles op de grond als je ergens naar wilt kijken of je ziet het kledingstuk er niet direct tussen hangen. Ik ben het overzicht in zo’n rek dan al kwijt en dan wil ik er niet eens meer naar kijken. Want dat is anders aan aan winkelen in een tweedehandskleding winkel, alle kleding is anders waardoor de keuze enorm groot is. Daar moet ik echt even aan wennen. Na mijn succesvolle bezoek aan het Warenhuis, heb ik het er toch op gewaagd om de tijd te nemen in een gewone tweedehands kleding winkel. Daar liggen de prijzen wel wat hoger. Inmiddels vind ik dat niet meer erg, ik krijg er uiteindelijk mooie kleren voor en nieuw zou ik er waarschijnlijk meer voor hebben betaald. Ik ben in Leiden in de Pieterskerkchoorsteeg geweest bij Rusty Zipper en Second Trend. Ruim 2 uur struinen later heb zelfs wat dingen laten liggen omdat het een beetje veel werd…!

Het komt er dus op neer dat ik mijn weg begin te vinden naar een meer ecovriendelijke kledingkast voor mezelf. Het lijkt me ook leuk om naar een kledingruilbeurs te gaan dus die staat ergens de komende maanden nog op de planning. Misschien ga ik er zelfs wel eentje organiseren!

Het belang van ecovriendelijke kleding

Waarom wil ik eigenlijk ecologisch verantwoorde kleding kopen? Dat antwoord is eigenlijk net zo simpel als dat het ingewikkeld is. Simpel omdat ik nu weet dat er op alle mogelijke manieren tekort wordt gedaan in de kledingindustrie. Dat is het simpele antwoord en daar wil ik niet meer aan meedoen… Ingewikkeld omdat deze tekortkomingen niet in een blog te vatten zijn. Er zijn een aantal punten die ik in mijn hoofd houd als ik weer eens in de verleiding kom om wel gewoon in een reguliere kledingwinkel te kopen.

Watergebruik in kledingindustrie

In eerste instantie is dat de hoeveelheid water die er gebruikt wordt om een spijkerbroek te maken, die ligt ongelofelijk hoog, namelijk 10.000 liter. Ik hoef het er waarschijnlijk niet bij te zeggen maar daar kan je dus super vaak van douchen. Ik klaagde altijd dat Wilco te lang onder de douche stond maar toen ik deze informatie las heb ik dat klagen de meeste dagen maar even gelaten voor wat het is. Hij kan van die hoeveelheid water van de spijkerbroek wel 200 dagen 6 minuten langer douchen. Dus Als ik een tweedehands spijkerbroek koop bespaar ik dat en is het gezelliger in de ochtend. Dit alles natuurlijk met een korreltje zout maar het is wel echt een gevalletje “pick your battles.”  Wat is voor jou makkelijk om aan te passen. Daarnaast is een tweedehands spijkerbroek in de meeste gevallen nog als nieuw, de stof is erop gemaakt om lang mee te gaan. Dus waarom zou ik die in de vuilverbranding laten verdwijnen…?

Chemicaliën in kleding, niks bij het gebruik van wasmiddel thuis…

Ook worden er heel veel chemicaliën gebruikt om kleding te maken. Dan kan ik nog wel zo netjes gaan wassen met Seepje, mijn haren wassen met een zeepbar en mijn vaatwasblokjes van een ecovriendelijke variant gebruiken. Dat zet niet genoeg zoden aan de dijk als je het vergelijkt met de hoeveelheid chemicaliën die in het milieu worden geloosd bij het maken van kleding. De beelden van miljoenen liters vervuild water gaan niet makkelijk meer uit mijn hoofd. Ookal is het niet direct onze rivier, wij veroorzaken de vervuiling wel. Dat gebeurd meestal ook nog eens in landen waar een tekort aan zoet water is. Ik hoef je denk ik niet te vertellen wat dat voor problemen oplevert of gaan opleveren. Zo is er nog veel meer te noemen wat ons uiteindelijk zal tegenwerken, wat ons ecosysteem zodanig zal veranderen dat er veel niet meer mogelijk zal zijn. “I might as well change now.”

Ecovriendelijk ook in omgang met mensen

Los van al deze milieuzaken lijden er ook nog eens heel veel mensen in de kledingindustrie. Ondanks allerlei afspraken die hierover zijn gemaakt blijft dit toch een probleem omdat de kleding zo goedkoop mogelijk de winkel uit moet.

Laatst heb ik bij een mooie jurk, voor de bruiloft van mijn beste vriendin, kraaltjes bijgezet. Ik kreeg direct respect voor de maakster van mijn jurk. Zij zal dat respect nooit voelen in de situatie waarin zijn werkt. Dit soort kledingstukken zal ik dus ook alleen bij speciale gelegenheden kopen, als uitzondering in de hoop dat het binnenkort wel duidelijk wordt voor haar dat ze er niet alleen voor staat. Ik heb besloten voor dit soort producten ook meer te betalen. Dat compenseer ik dan wel met goedkopere 2e hands kleding.

Het is echt de moeite waard om af en toe een kijkje bij de kringloop te nemen. Misschien moet je net als ik even wennen maar ik kan je garanderen dat er snel een keer komt dat je ook met een leuk item thuiskomt!

Take care, take fashionable Fairhups.

vest kringloop
vest van de kringloop

BewarenBewaren