De Bloemerd Cleanup

Wat ben ik trots op al die mensen die zaterdagochtend de natuur een handje hebben geholpen! Iedereen was enthousiast en wil een volgende keer weer meedoen, dat gaan we natuurlijk regelen! Eind februari of begin maart organiseren we weer een Cleanup en we hopen dat op deze manier ons dorp wat schoner wordt en vooral ook blijft!

Het lot van de opruimer

Bij sommige opruimers hoorde ik de frustratie die wij zelf ook wel eens voelen. Hoe kan dat nou toch dat er mensen zijn die al dit afval op straat laten slingeren? Stiften, pennen, rietjes, blikjes, ballen en heel veel glas. Ik heb de zakken dit keer niet geteld maar ik denk dat het zo’n 40 zakken waren waarvan sommige propvol zaten. Toch probeer ik mij over deze frustratie heen te zetten en te denken aan de beesten die hier leven en de planten die er groeien, zij kunnen het zeker niet opruimen. Ik voel mij verantwoordelijk voor deze omgeving en zo bleek nog veel meer mensen met mij! Superfijn om af en toe zo’n Cleanup te mogen doen met mede-Leiderdorpers. Sommige mensen ruimen al langer zwerf-afval op en andere komen voor het eerst, iedereen stond versteld van wat ze hadden gevonden. De meeste mensen vonden het ook leuk om op te ruimen, ik ben dus toch zo gek nog niet ;).

supporters van schoon cleanup bloemerd

Het jongetje van de Beestenbende die aan kwam lopen met zijn vondst vond ik mooi om te zien. Hij vertelde blij dat ze heel veel hadden opgeruimd en zelfs een krat hadden gevonden. Anderen hadden al meteen op de parkeerplaats een hele zak afval gevuld en liep daarna verder om nog 2,5 zak te vullen met afval. Zij dwaalde een beetje af richting de Boterhuispolder, ook daar ligt dus veel zwerfvuil. De broertjes Singh waren super enthousiast over de afvalknijpers, ik dacht dat ze het niet zouden volhouden omdat het voor kinderen best lastig te hanteren is maar ik had het verkeerd. Ook zij hebben behoorlijk wat opgeruimd! Zo waren er nog 30 mensen met hun eigen verhaal! Van een moeder op school bij Norah hoorde ik dat ze niet meer buiten kan lopen zonder dat ze overal zwerfafval spot. Ik merk dat ook en hoor het vaker, dat is denk ik ook het lot van de opruimer…

Doet goed voorbeeld volgen?

supporter van schoon

Ik hoop dat er door deze acties ook een stukje gedragsverandering zal komen. Dat mensen zich bewust zijn van het vuil dat er ligt en vooral hoe lang dat er ligt. Sommige stukken plastic zijn al bijna verdwenen onder de grond en bladeren. Ik las laatst een artikel dat wormen dit plastic op eten en het vervolgens via hun ontlasting in kleine deeltjes microplastic weer verspreiden in de grond. Deeltjes die door ons zeker niet meer op te ruimen zijn. Steeds meer berichten komen naar buiten over de schadelijkheid van plastic, het is echt een serieuze zaak. Niet alleen in de zee, misschien zelfs nog wel meer op het land, zorgt het voor enorme problemen. Wij zien nu niet alle gevolgen maar het is wel nog het enige moment dat we verandering aan kunnen brengen. We zijn niet allemaal Boyan slat, die de mega plasticsoup voor zijn rekening neemt. Toch kunnen we veel bijdragen als we met z’n allen af en toe wat uurtjes doorbrengen in de natuur en deze schoonhouden. En boven alles vooral niet meer vervuilen.

Om de bewustwording over zwerfafval bij kinderen te vergroten heeft Fairhups een werkboekje ontwikkelt voor kinderen tussen de 3-9 jaar. Deze kan worden uitgedeeld of aangeboden met een les en lespakket.

beestenbende
mooie foto dit, allemaal ‘supporters van schoon’ op de achtergrond en een trots jonge van de beestenbende!
Een deel van de “buit”
groenlinks bloemerd cleanup
Ook groenlinks deed met ons mee, zij organiseren elke maand een actie in een wijk in Leiderdorp!
kind cleanup bloemerd
Ook jonge kinderen deden mee!

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.