Ecovriendelijk leven, ook als je dat eerder niet deed.

Ecologisch verantwoord leven, juist omdat ik dat eerder niet deed… inderdaad, wij deden dit eerder ook niet of in ieder geval te weinig om het verschil te maken.We beseffen ons nu pas dat we de afgelopen jaren te weinig stil hebben gestaan bij wat goed voelde. Te makkelijk stapte ik bijvoorbeeld over dingen heen die ik belangrijk vond en bestempelde dat als een “ver van mijn bed show.” Nu ik zelf keuzes maak waar ik mij goed bij voel merk ik dat er zoveel meer mogelijk is en ik word daar ook echt gelukkiger van. Ondanks dat ik gelukkig ben met de keuze die we hebben gemaakt voel ik mij onzeker over de weg die we zijn ingeslagen. Ik voel me soms echt een “groentje” in dit groenere bestaan. We weten niet altijd wat de beste keuze is. Kiezen wat onze negatieve ecologische impact het meest verkleint is lastig. Lastig mag het van mij best wel zijn, uiteindelijk zal het ook lastig zijn als we de gevolgen van de opwarming van het klimaat aan moeten gaan. Voor mijn idee kan ik dan beter nu maar alvast aan de slag.

We staan niet alleen

green peas
“there are more peas in a pod.” voor het eerst heb ik niet de behoefte om uniek te zijn.

Ik hoop dat er snel meer grote bedrijven zullen volgen. Ik weet niet of het komt doordat wij er nu zelf meer mee bezig zijn en het ons daarom dus meer opvalt maar volgens mij is er het afgelopen jaar wel wat veranderd bij bedrijven. Ik hoor berichten over IKEA die meubels gaat terugnemen en opknappen, albertheijn die begint aan herbruikbare broodzakken en groente-netjes, meer vleesvervangers in de schappen en zo ongeveer alle supermarkten aan de anti-verspilsticker. Allemaal dingen waardoor het voor ons makkelijker wordt om ecologisch verantwoorder te leven, super fijn! Ik vind het echt prima dat grote bedrijven die keuze voor ons maken zodat we daar geen extra moeite voor hoeven te doen. Dan kunnen wij onze energie besteden aan de andere aspecten. Wellicht komen er dan ook meer mensen op het idee om een kleine Fairhups te maken omdat het zo makkelijk beschikbaar is. Dan voelen we ons allemaal wat minder een groentje in deze ontwikkelingen.

Donut economie voorbeeld voor ecovriendelijk leven

Om mezelf bij de les te houden en om mij gesteund te voelen in onze keuze kijk ik regelmatig documentaires. Laatst zag ik een twee afleveringen van Tegenlicht, namelijk ‘de donut economie’ en ‘groene dromen.’ Dit zijn voorbeelden voor hoe het er in de toekomst uit zou kunnen zien en ik vind dat echt inspirerend. Dat is eigenlijk ook wat Ikea gaat doen, verantwoordelijk blijven voor het product dat ze produceren en het vervolgens weer een nieuw leven inblazen. Ik zie het al voor mij hoor, een H&M met maar een halve collectie nieuw en vervolgens alle producten die ze de afgelopen jaren hebben verkocht er tussendoor. Alles wat past binnen de grenzen van onze aarde. Waarom zou dat eigenlijk niet kunnen, consumenten hoeven op deze manier niet ver te zoeken naar een goede keuze. Eigenlijk gaan ze er in de “donut economie” vanuit dat oneindige groei niet mogelijk is. Dat staan natuurlijk haaks op hoe er nu wordt omgegaan met groei. In de aflevering “groene dromen” wordt vooral gesproken over groen ondernemen.

Klimaatverandering eindelijk een serieus mediaprobleem?

Zelfs het NOS journaal berichtte er begin deze week over over. Welliswaar met een positieve eindnoot van Ed Nijpels, de voorzitter van de klimaatraad. Volgens hem zitten we aan de goede kant van de streep. Ik vraag me wel af welke streep dat is, volgens mij wordt er nu met name gesproken over CO2 opslag en zolang mogelijk behoud van het gebruik van fossiele brandstoffen. Ook wil het kabinet dat de overheid blijft verdienen aan stroomvoorziening. Daarnaast is er protest vanuit de woningcoorporaties dat zij niet binnen de termijn hun woningen co2 neutraal kunnen maken. Wellicht klopt het op papier allemaal wel maar in de praktijk vraag ik mij dat af. Dit komt denk ik ook omdat het lijkt dat het allemaal veel geld gaat kosten. Voor een huis CO2 neutraal heb je de kosten gemiddeld in 15 jaar weer terugverdiend terwijl de kosten voor overstromingen en mislukte oogsten niet meer zijn terug te halen. Mijn conclusie was, uiteindelijk zijn we waarschijnlijk duurder uit als we niks doen. Het gaat er denk ik niet om dat we geld uitgeven maar wanneer we dit geld uitgeven.

Positief over ecovriendelijk leven!

Toch lukt het mij wel om deze negatieve gedachtes achter mij te laten. Met name omdat we ook zoveel leuke mensen ontmoeten die er hetzelfde over denken als wij. Al die mensen dragen op hun eigen manier weer een steentje bij om dat grotere doel te bereiken. Ondanks dat sommige mensen ons op een negatieve manier veroordelen weegt dat niet op tegen alle positieve reacties. Ik voel mij steeds meer op mijn gemak en ondanks dat er nog veel nieuw is, is er geen weg meer terug. Als je het ook leuk vindt om jezelf meer te verdiepen en te laten motiveren voor een ecovriendelijk leven kijk dan vooral de links in dit blog even na. Ik zal er hieronder nog een aantal noemen.

Take care, Take informatieve Fairhups!

Tegenlicht, de worsteling van de groene mens.

Mooi op beeld gezet waarom mensen moeite hebben met de veranderingen rondom ecologisch verantwoord leven. Misschien herken je jezelf in de verhalen van de mensen en lukt het jou ook om de verandering aan te gaan. Op welke manier dan ook een start te maken.

De verborgen impact, Babette Porcelijn

Dit boek geeft mij veel inzicht in de keuzes die we het beste kunnen maken om onze impact te verkleinen. De schrijfster geeft in dit boek bijvoorbeeld ook aan dat de Plastic vervuiling wel erg is maar dat je je beter kunt richten op minder verspilling van voedsel. Dat lang douchen misschien wel schadelijk is maar dat er in een portie vlees veel meer water verloren gaan. Erg fijn geschreven en heel duidelijk met allemaal inzichtelijke tekeningen.

Jouw keuzes zijn een machtig wapen in de klimaatcrisis (omdat je niet alleen bent)

(en meer van Jelmer Mommers bij de correspondent) 

portret jelmer molmers

Ik ben lid geworden van de correspondent omdat ik het reguliere nieuws niet altijd volledig vind. Ook lees ik graag dit nieuws omdat het veel dieper in gaat op de stof en er veel bronnen worden aangehaald.  Ik kan hierdoor beter mijn eigen mening vormen op basis van alle informatie. Jelmer Mommers schrijft veel artikelen over klimaat en energie en vanzelfsprekend lees ik dus veel van zijn artikelen.

Meat the truth door Marianne Thieme

Twijfel je nog of je invloed kunt hebben op de klimaatveranderingen met jouw voedingspatroon. Kijk dan vooral deze presentatie van Marianne Thieme.

Before the flood, Leonardo di Caprio

Ja, het is echt Leonardo di Caprio die dit onderwerp presenteert. Er zijn veel duidelijke beelden te zien en het maakt voor mij keuzes makkelijker om te maken. de beelden die eerst ver weg leken komen door deze film wat dichterbij. Er is ook nog een vervolg the 11th hour.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.