Zonnepanelen, “De offertes”

Wisten jullie dat de zon 10.000 keer zoveel energie levert als dat we met z’n allen op aarde nodig hebben.

Daarom stappen wij over op groene energie in combinatie met zonnepanelen. We hopen dat deze informatie jullie ook een beetje op weg helpt bij de aanschaf van zonnepanelen. Wij hebben ook eerder al berichten geschreven, in “zonnepanelen of niet?” omschrijf ik onder andere het verschil tussen het rendement van een kolencentrale en zonnepanelen. Na dat ons besluit was genomen, heeft Wilco het op zich genomen om ook daadwerkelijk zonnepanelen op ons dak te krijgen en hij omschrijft het begin van onze zoektocht in “zonnepanelen, financiering, aanbieders en meer!”  Ondanks dat het even duurde voordat we in deze reeks verder hebben geschreven , was dit niet voor niks. Hieronder lees je hoe Wilco met zorg alles uitzoekt en overweegt. 

Take care, Take zonnige Fairhups!

Hierbij dus het lang verwachte vervolg op het eerdere blog over de aanschaf van zonnepanelen. In dat blog was ik erg optimistisch over hoe snel het aankoop proces zou verlopen. Dat viel dus tegen… Het heeft natuurlijk ook alles te maken met dat ik niet over 1 dag ijs wil gaan.

Wat kan je verwachten als je een offerte aanvraagt?

logo duurzaam bouwloketZoals eerder geschreven hebben we diverse offertes aangevraagd, dit zijn er in totaal 7 geweest. De bedrijven zijn veelal geselecteerd op aanraden van kennissen en het raadplegen van het duurzaam bouwloket. Dat deze bedrijven het druk hebben is duidelijk, sommige namen pas contact met mij op na 3 weken. Het grootste verschil tussen de bedrijven zit hem zeker niet in de prijs maar meer in de werkwijze van de bedrijven. Je zou deze het beste kunnen indelen in 3 categorieën:

  • Offerte zonder bezoek van adviseur
  • Prijsindicatie op basis van wensen, gevolgd door een adviseur aan huis
  • Adviseur aan huis gevolgd door offerte

Offerte zonder bezoek van adviseur

In de eerste categorie waren wij aangenaam verrast door de werkwijze van 365zon. Na aanvraag van de offerte volgde al snel een prettig telefoongesprek waarin de opties en voorkeuren werden besproken. Nog dezelfde dag volgde de offerte. Ook toen het aan onze kant stil bleef was de opvolging door dit bedrijf erg goed (en zeker niet te opdringerig). Ook later in het proces wanneer er vragen waren of de wensen waren veranderd kon de offerte zeer snel aangepast worden. Ook de kwaliteit van de daadwerkelijke installatie blijkt erg goed te zijn, daar een direct familielid van ons de plaatsing heeft laten doen door dit bedrijf. Een tweede bedrijf VoltaSolar volgt een soortgelijke strategie maar kwam op mij veel meer over als een offertefabriek zonder enkele persoonlijke benadering. Ook nooit meer wat van gehoord na het uitbrengen van de offerte overigens.

In de 2de categorie hebben we kennis gemaakt met Wijsman Energy Systems, de werkwijze is erg vergelijkbaar met de eerder genoemde bedrijven daar op basis van (door mij zelf gemaakte) foto’s van het dak een eerste offerte is gemaakt. Indien ik verder wilde ingaan op de offerte zou de adviseur langskomen. Op deze offerte heb ik nooit gereageerd en heb ook nooit meer wat gehoord. Ik snap deze aanpak heel goed, er zullen namelijk meer mensen  zijn, net als ik, die een offerte opvragen en hier nooit op ingaan. Op deze manier geven ze toch persoonlijke aandacht en minimaliseren zij de inspanning.

De “zonnepanelen adviseur” aan huis

In de 3de categorie hebben wij 2 bedrijven over de vloer gehad, te weten; Freek van Os en Energie Direct. Wat het grote verschil maakt bij een persoonlijk gesprek is dat je veel meer informatie krijgt over de mogelijkheden en verschillende opties. Vragen die je hebt worden meteen beantwoord en in het geval van Energie Direct kon de adviseur me al gelijk een schatting geven van de totaal prijs bij de verschillende opties. Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld blauwe of zwarte panelen, of in serie of parallel geschakeld. Op deze manier kun je dus in een korte tijd heel veel informatie verkrijgen over hoe de offerte tot stand komt, welke zaken van invloed zijn op de prijs, maar ook overige zaken zoals product garanties en oplever garanties. Helaas zijn mijn aanvullende vragen die ik gesteld heb na het verkrijgen van de offerte nooit beantwoord door Energie Direct en heb ik ook niets meer vernomen van de adviseur.

De aanpak van Freek van Os is vergelijkbaar met die van Energie Direct, echter het gesprek met de adviseur van Energie Direct heb ik als informatiever ervaren. Door Freek van Os werd niet gesproken over de verschillende opties en mogelijkheden, daar zij standaard volledig zwarte panelen, parallel geschakeld leveren. Gezien het feit dat ik redelijk op de hoogte ben, heb ik zelf gevraagd naar de verschillende opties. Wat mij positief verraste in dit gesprek is dat de adviseur verder heeft gekeken dan mijn initiële vraag naar zonnepanelen. Heeft u ook een Zonneboiler overwogen vroeg hij mij? ‘Daar hebben we inderdaad wel eens over gedacht’ zei ik, maar eigenlijk nooit meer wat mee gedaan. Het is algemeen bekend dat de aanschaf van een zonneboiler qua financieel rendement een stuk minder aantrekkelijk is dan Zonnepanelen. Echter wij hebben ons ten doel gesteld de impact op ons eco-systeem te minimaliseren en dit speelt een minstens, al dan niet grotere rol in onze aanschaf beslissing. We hebben dan ook besloten om naast de zonnepanelen direct een zonneboiler systeem te laten installeren.

Om jullie te veel tekst te besparen, beschrijf ik de keuze voor de zonneboiler en het aanvragen van  de duurzaamheidslening in het volgende blog.

Zoek meer informatie o.a. bij Duurzaam Bouwloket en je eigen buren.

Bij het aanvragen van offertes is het dus belangrijk om te weten wat je wilt bereiken. Weet je al het een en ander van zonnepanelen en de mogelijkheden en wil je gewoon een prijs? Dan kan een bedrijf in de eerste of tweede categorie je prima helpen. Wil je veel informatie en uitleg over de mogelijkheden? Dan zou ik zeker voor een bedrijf gaan waarbij een adviseur langs komt. In een half uurtje zal je een hoop duidelijk worden.
Verder raad ik ook zeker aan om eens te informeren bij de buren die al zonnepanelen hebben. Zij hebben een vergelijkbaar huis / dak / zolder en kunnen je zeker nuttige informatie geven. Om je verder in te lezen in onafhankelijke informatie over zonnepanelen wil ik je aanraden een kijkje te nemen bij de Consumentenbond en het Duurzaam Bouwloket. Hier in Leiderdorp zijn ook Energie Ambassadeurs actief, wellicht is dat in jouw gemeente ook het geval. Deze vrijwilligers kunnen je van alles vertellen over duurzamer wonen en dus ook over de aanschaf van zonnepanelen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.