ecologisch verantwoord boodschappen doen

komkommer geteeld met aardwarmte

Het kan zo makkelijk zijn, bijdragen aan een betere wereld. Tijdens het boodschappen doen geven wij onze boodschap af aan de supermarkten en producenten. We besteden zoveel mogelijk ons geld aan producten waar wij achter staan en proberen daarmee onze impact te verkleinen. Natuurlijk weten we niet precies wat dit oplevert voor de aarde maar alle kleine beetjes helpen. Daarnaast helpt het enorm in ons bewustzijn want van een aardappel van Nederlandse bodem gaan we naar een aardappel zonder plasticzakje en vervolgens een aardappel die bijna wordt weggegooid. Ook vind ik het nu leuk om te letten op producten die laten weten dat ze op een meer ecologisch verantwoordelijke manier zijn geteeld, zoals deze komkommer šŸ™‚ Zo langzaamaan merken we dat er altijd wel een betere keuze te maken is

Biologische producten zijn niet perse beter voor het milieu

Daarnaast kunnen we nog letten op dat producten biologisch geteeld zijn maar als ik daar het onderzoek op na lees is er nog niet echt aangetoond dat dit altijd beter is voor het milieu. Voor biologische teelt is namelijk meer grond en energie nodig. Dus eigenlijk is biologische teelt goed maar alleen als er efficiƫnt geteeld wordt. Laten we dit laatste nou niet terug kunnen lezen op de producten. Om maar weer even terug te komen bij de aardappel, een biologische aardappel die in de US is geteeld voor ons is zeker niet minder belastend voor het milieu dan een gewone aardappel uit Nederland. We kopen dus wel ietsje meer biologische producten omdat we hopen dat hier binnenkort meer efficiƫnte varianten van te krijgen zijn maar daar ligt niet onze focus op.

Verspilling in de supermarkt is lekker zichtbaar en dus makkelijk op te lossen.

producten met zonde om weg te gooien stickerWij helpen ook om verspilling te voorkomen, ik kook wekelijks 1 of 2 maaltijden met producten die bijna over datum gaan. De supermarkten maken het de laatste tijd erg gemakkelijk om dit te doen. Just check the sticker en je zit goed. Beetje creatief met dingen samenvoegen en er staat zo een maaltijd op tafel. De Dirk van den Broek heeft sinds vorige week stickers in de winkel, wat een verbetering! Ik ben overigens wel benieuwd wat dit voor hen oplevert qua minder verspilling, zullen hier cijfers van zijn? Zodra ik het weet krijgen jullie natuurlijk de update! Ik vind het overigens wel jammer dat er de afgelopen weken, vast doordat het zomervakantie is, ontzettend veel producten bijna over datum gaan. Leuk voor onze afwisseling maar natuurlijk niet voor het voorkomen van voedselverspilling.

Kopen jullie wel eens producten die bijna over datum gaan? Ik kreeg vorige week in ieder geval mijn moeder zo ver om dit eens te doen en voor zover ik weet was het helemaal prima! Eigenlijk gaat, naar verhouding het kleinste deel van het voedsel verloren in de supermarkt. Maar toch, het is wel een zichtbaar deel die we allemaal kunnen verkleinen zonder daar iets voor te hoeven inleveren. Sterker nog, je krijgt korting om de winkels te helpen minder te verspillen. Daarnaast heb je in ieder geval al een maaltijd die je niet verspild thuis want je weet dat je het die dag nog moet opeten. Want als ik de cijfers mag geloven wordt er een veel groter deel verspild, in ons eigen huis… Gemiddeld zo’n 40 kilo per persoon per jaar.

vlees met net op tijd stickerMet name voor vlees kiezen wij nooit meer voor producten met een langere houdbaarheidsdatum. Ten eerste omdat we niet willen dat de dieren die zijn doodgemaakt voor ons voedsel ook nog eens bij het afval belanden. De vleesindustrie is onnodig groot, die zou op alle fronten beter af zijn met gedoseerde afgifte. We kopen daarom maar 2x per week vlees/vis, op de dagen dat we boodschappen doen. Ik heb nog niet meegemaakt dat het vlees bedorven was of vreemd smaakte. Ten tweede omdat het vlees ook thuis niet meer in de prullenbak beland omdat we het per ongeluk te lang in de koelkast hebben laten liggen. Wist je trouwens dat als je 120 gram rundvlees weggooit er wel 1800 liter water,waarvan het grootste deel wordt gebruikt voor 2,5 kilo plantaardig veevoer, wordt verspild… 

Wil je meer lezen over de milieu impact van vlees? Wat ik eerder heb geschreven lees je hier!

Voor alle verse groentes op ons bord, gaan er ook heel wat verloren.

Als het gaat om verse groente, gaat er een enorm deel verloren, niet alleen in de winkel natuurlijk.  De groente die overigens wordt afgeprijsd kan je vaak vinden in de koeling, in van die kant en klare (plastic) zakjes. Nu ben ik niet echt gesteld op plastic zakjes en ik probeer er minder van te gebruiken. Toch kan je in alle gevallen beter voedselverspilling voorkomen dan groente zonder verpakking kopen. De verpakking beschermd namelijk ook het product en voorkomt daarmee dus bederf of beschadiging en daarmee dus verspilling. De impact van voedselverspilling op het milieu is groter dan de impact van plastic verpakkingen die je daarna weer inlevert als grondstof. (dat is natuurlijk wel een vereiste want plastic wat op een andere plek terecht komt levert veel meer milieu impact op.) Als er helemaal geen verpakkingen meer zouden zijn voor verse groente zou de uitval groter zijn. Dit geldt natuurlijk niet voor alle groente en als het kan dan neem ik het mee zonder plastic zakje!

Wij bepalen of de supermarkt ecologisch verantwoord is!

Wij laten ons geld graag achter waarvan we weten dat het de mogelijkheid heeft om een kleine verandering teweeg te brengen. Als je met ons mee wilt doen koop dan vooral:

 • minder vlees
 • vlees met minder negatieve milieu impact (bijvoorbeeld kip)
 • meer plantaardig
 • producten die bijna over datum gaan
 • producten die in Nederland geproduceerd zijn
 • producten uit het seizoen
 • producten die effort laten zien om hun productie te verduurzamen
 • producten die zo dicht mogelijk bij Nederland geproduceerd zijn
 • producten met zo min mogelijk verpakking (tenzij het product over de datum gaat)
 • gepaste porties
 • geen plastic tasjes en hergebruik de oude

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.