logo beat the micro bead

Beat the Microbead in mijn eigen huis

logo beat the micro beadOngelofelijk lastig! Een Fairhups die wij in dit jaar willlen maken is alle producten die we gebruiken, vervangen door ecologisch verantwoorde producten. Niet alleen voor onze gezondheid natuurlijk maar met name voor de gezondheid van ons water. We hebben al heel wat producten vervangen maar ik schrik er echt van wat we wel gebruiken. Ik dacht, ik pak het klein aan en kijk eerst eens bij “Beat the micro beads” en ga eerst alle producten die plastic bevatten vervangen. Ik verwachtte een lijst met scrubs waar deze microbeads inzitten en wellicht nog wat tandpasta’s maar dat was het dan zo’n beetje. Wat zat ik fout zeg… Waar ik teleurgesteld over ben is dat producten van Vichy, Biotherm en Clinique net zo goed ingrediënten toevoegen die microplastics bevatten. Ik had deze merken best hoog staan. We laten alle andere ideeën over ecologisch verantwoord nog even liggen en gaan ons dus nu eerst richten op ‘zonder microplastics’.

Microplastics, het zijn er veel.

Ik verbaasde mij niet alleen over de hoeveelheid producten die microplastics bevatten, met name werd ik omver geblazen door alle namen die deze microplastics krijgen toegewezen. Hoe kan een consument hier nou wijs uit worden? “Poly” staat voor zo ongeveer elke naam wat in samenstellingen “veel” betekent. Microplastics zijn er samen ook veel, veel te veel. Op de verpakkingen die ik bekijk staan ook namen die overeenkomen met namen in de lijst op de website van beatthemicrobead maar ze zijn het niet precies. Is dat dan ook een ingrediënt die schadelijk is en dus een microplastic is? Ik ben er nog niet over uit, die producten noem ik hier dus maar niet. Op dit soort momenten zou ik willen dat ik beter scheikundig onderlegd was… (mocht iemand dit lezen die dat wel is, er is een plekje voor blog als je dat leuk vindt!)

Alle PEG verbindingen een microplastic?

Ik ontdekte dat veel merken de namen afkorten en dan heet het op het etiket bijvoorbeeld PEG-(met een cijfertje erachter.) Deze afkorting staat voor Polyethylene-glycol. Sommige nummers schijnen wel goed te zijn, andere niet. Ook de plasticsoup foundation waar ik mee heb gebeld weten niet precies het verschil tussen de verschillende PEG verbindingen.  Naar aanleiding van mijn telefoontje zijn ze mij nog een mailtje verschuldigd over de PEG-s die LUSH in haar producten verwerkt. Daarover later meer! Naast Polyethylene-glycol staan er nog 66 namen voor plastics die microplastics veroorzaken in ons water. Ik zou zeggen, neem maar geen kijkje want het is echt een ingewikkeld taakje… Gelukkig is er ook een enorme lijst met producten die we wel gewoon kunnen gebruiken! Daarover zou ik zeggen, waar wacht je nog op! 🙂

look for the zero

Look for the Zero

Fijn, we hebben weer een actie waarin we kunnen laten zien dat we ecologisch verantwoorde producten belangrijk vinden. “Reward the good” is dan ook ons thema als het om nieuwe producten of spullen gaat! Wij als consument hebben het voor het zeggen, als we allemaal massaal Weleda gaan kopen in plaats van Kneip zal dat laatste merk uiteindelijk ook zijn producten veranderen. Zo geldt dat natuurlijk ook voor Naif kopen in plaats van Zwitsal. Op de “look for the zero” lijst staan onder andere  dr. Hauska en  SOAP7  van dit laatste merk heb ik vandaag wat producten besteld. Erg benieuwd wat ik daar van vind, mijn haren wassen met een zeepbar. I’ll keep you updated!

Natuurlijk hebben we ook al wat producten in huis die wel rekening houden met het ecologische systeem waarin we leven! We zijn vooral enthousiast over

de handzeep van Marcel’s Green Soap, het afwasmiddel van Seepje en de tandpasta voor kinderen van Weleda. Ook heb ik doordat ik een beautybox had besteld bij Holistik een aantal producten van Abloom, super fijn maar ik vind ze wel wat aan de dure kant dus ik hoop daarvoor goede alternatieven te vinden. Kortom we zijn er nog niet helemaal uit maar we zijn de goede weg ingeslagen.

Het verhaal wordt vervolgd…

Sowieso hebben jullie nog een blog te goed over het vervolg van mijn zoektocht en de uitkomsten van het contact met de plastic soup foundation, Biodermal en Lush. Dan ook een definitieve uitslag van hoeveel producten met microplastic wij in huis hebben… Voor nu houden we het makkelijk en kopen wij producten van de “look for the zero” lijst.

Take Care (in the search for a Fairhups!)

Marcel's green soap
Van Unicura naar Marcel’s green soap.

 

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.