safari tent Domaine en Birbes

CO2 compenseren tijdens je vakantie, het kan!

Vakantie bij Domaine en Birbes, Frankrijk!

Wat was het heerlijk 3 weken naar Frankrijk! Zo fijn dat we dit onszelf gunnen en dat we er zo van genieten! Natuurlijk beseffen we ons dat we er heel wat liters benzine doorheen hebben gejaagd, toch vinden we het wel belangrijk om dit soort dingen te blijven doen. Lastige overweging? Dat viel voor ons wel mee en we hadden ons voorgenomen op vakantie wel gewoon verder te gaan met ons ecologisch vriendelijkere leven. Dat hebben we onder andere gedaan door mensen te vertellen over onze levenswijze en ons afval gewoon netjes te scheiden. Toch konden we ook meer doen! Benieuwd hoe je op vakantie jouw extra CO2 uitstoot een beetje kunt compenseren, lees dan vooral even verder.

Het grootste deel van onze vakantie brachten we door op Domaine en Birbes van alle luxe voorzien. Wij sliepen in een hip ingerichte safaritent, in gewone bedden, met een loungebank en grote eettafel. Ook hadden we een eigen badkamer met wc die maar een klein stukje lopen bij de tent vandaan was. Ik kan daar niet om liegen, die luxe vinden we toch wel belangrijk. Een leuk feitje voor ons was dat Domaine en Birbes ook groene stroom levert met alle zonnepanelen die ze geplaatst hebben. Daar hebben we natuurlijk ook even over gesproken alleen werkt dat in Frankrijk toch even anders. Daar gebruiken ze de opgewekte stroom niet zelf.

CO2 compenseren door brocante en tweedehands kleding.

tweedehands kleding
“Les petites filles in hun Franse tweedehands outfit!
tweedehands kledingwinkel
Toen we op de lokale markt in Bram waren, kwamen we dit winkeltje tegen.

Iets wat ik erg leuk vind aan Frankrijk is dat ze zo goed zijn in het hergebruiken van spullen. Het is hier de normaalste zaak van de wereld om “brocante” te kopen. De schattige winkeltjes en de kringloop staat er vol mee! Helaas hadden wij geen plek meer voor een meubelstuk of speelgoed in onze auto en we houden niet zo van schilderijen of vazen. Toch blijven wij het leuk vinden om even een kijkje te nemen en ons al bij “kunst en kitch” te wanen. Waar we wel nog plek voor hadden en wat we ook nodig hebben zijn kleren voor de meiden. Ook hier zijn de Fransen goed in, er is zoveel keuze in de verschillende winkeltjes en bij de Kringloop. In de meeste dorpjes, met een beetje aanzien, is er wel een tweedehandskledingwinkel te vinden. We zijn dus zeker geslaagd! Veel kledingstukken voor de meisjes kosten zo tussen de 50 cent en 2 euro. Natuurlijk hangt er ook spul tussen wat ik niet wilde kopen of wat al helemaal verwassen was maar er bleef in ieder geval veel leuks over en dat ook nog eens tegen een lage prijs. Zelfs voor mezelf heb ik een paar leuke kleding stukken kunnen scoren!

Lokaal eten kopen, scheelt veel CO2!

lokale groentemarktHet allerleukste vind ik boodschappen doen op Franse marktjes, wat een charme door de mooie dorpjes en de veelzijdigheid aan Franse boeren die hun eigen waar verkopen. Ik weet niet hoe het is in de andere seizoenen maar in het voorjaar zijn er ontzettend veel verse groentes en kazen te koop die lokaal zijn geteeld en geoogst. Bij elk kraampje is er weer wat anders te koop omdat het direct van het land van die ene verkoper komt. De ene verkoopt courgettes in alle kleuren en maten en de volgende heeft dat weer met tomaten. Overal kan je zelf je groente uitzoeken en in een mandje doen die de verkoper dan afweegt. Zo heb je precies wat je wilt hebben en kan je juist rijpe tomaten voor de soep uitzoeken of cherrytomaatjes die nog wel wat dagen mee moesten gaan. Ik merk dat ik dan ook sneller wat oudere groente meeneem omdat je van het zelfde soort ook wat langer houdbare mee kunt nemen. Hiermee voorkom ik dus verspilling. Lokaal kopen is ook iets wat je kunt doen om je CO2 uitstoot te verkleinen. Alle groenten die wij gegeten hebben tijdens onze vakantie hebben niet zo veel kilometers afgelegd om op ons bord te komen. Wij hebben dan wel 1200 km gereden, onze maaltijden in ieder geval niet! Dus door alles lokaal te kopen, compenseerde we misschien wel onze heenreis… (of ben ik dan heel optimistisch)

De groente die we hier in Nederland kopen, komt nog veel te vaak uit verre landen. Ik probeer er sinds kort echt op te letten maar dat is nog niet zo ingesleten. En wat is acceptabel? Blauwe bessen uit Spanje wat mij betreft nog wel maar aardappels uit quatamala of de verenigde staten dan weer niet. Ik zoek voor aardappels nu altijd een alternatief, want Nederland = aardappelland. Waarom is er dan eigenlijk zoveel te koop uit verre landen? De aardbeien uit Nederland en de mega grote courgettes uit de buurtmoestuin gaan er in ieder geval zonder ook maar enige twijfel in!

Die Fairhups die we nemen zijn zo vervelend nog niet! Take care!

 

 

2 reacties

  • Trudy

    Weer een gezellig nuttig stukje om te lezen en om er iets mee te doen .
    Wat betreft de groenten uit verre landen ,wij waren ook in frankrijk opvakantie en wat lag daar in de schappen
    Hollandse sperciebonen !!!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.