zwerfafval plastic

Plastic zwerfafval wordt hoogwaardige grondstof!

Oh jeeh, ik heb een nieuwe hobby. Of eigenlijk benader ik mijn irritatie vanaf de positieve kant en beleef ik er nu opeens plezier aan. Heerlijk is dat..! Dus niet allemaal opeens geen afval meer op straat gooien hoor… 😉

Natuurlijk gooi ik zelf nooit bewust afval op de straat, er waait wel eens wat weg dat ik dan nog achterna jaag maar dat is meestal ter vergeefs. Ik baalde er altijd wel van dat het dan wegwaaide maar ik vroeg me nooit af wat er gebeurde met dat stukje plastic. Het was gewoon een stukje afval dat weg was… Ik denk ook dat mensen die wel zelf afval op straat gooien er zo over denken want anders zou er nooit zo veel afval in het park liggen bij ons in de buurt. Net zoals al het afval in de zee. Hoe meer ik er over lees, des te verbaasder ben ik over de hoeveelheid. Op de website van milieu centraal staat dat er per jaar naar schatting zo’n 50 miljoen kilo (!) zwerfafval op straat of in het groen beland.

plastic heroes poppetjePlastic zwerfafval, wat gebeurt daar eigenlijk mee?

Plastic afval brokkelt uiteindelijk wel af maar het wordt niet afgebroken door de natuur. Dit betekent dus dat het plastic altijd aanwezig blijft in het milieu. Is het niet als herkenbaar stuk plastic, dan wel als microplastic in de grond, rivieren of de zee. Een grote veroorzaker van de plastic soup is dan ook het zwerfafval dat vanaf het land in de zee en rivieren terecht komt. Als je het plastic zwerfafval opraapt en in de plasticbak gooit is de kans op recycling in ieder geval een stuk groter. Met de huidige aandacht voor plastic hoop ik dat er binnenkort veel meer plastic gerecycled wordt en natuurlijk dat er minder plastic te verkrijgen is zodat het ook daardoor minder in de natuur beland.

Gevolgen van plastic

zwerfafval opruimen met kinderen
Echte prinsessen weten ook al dat plastic in een ander zakje hoort!

De negatieve gevolgen van plastic afval zijn enorm. Ten eerste veroorzaakt het een hoop dierenleed omdat zij het plastic aanzien voor eten, ze raken verstrikt in het afval of ze bezeren zich eraan. Daarnaast komen de micro en nano deeltjes plastic in onze voedselketen terecht. Er zijn al verschillende onderzoeken gedaan waaruit bleek dat deze plastic deeltjes in ons eten terecht komen. Welke gevolgen het precies heeft voor de gezondheid is nog niet  bekent maar ik kan me zo voorstellen dat dit niet goed voor ons is.  Wat eigenlijk nog het ergste is, is dat het plantaardig leven in de oceanen ons helpen om 30% van onze co2 uitstoot te verwerken en het voorziet ons van zuurstof. Als dit plantaardig leven dus verminderd door het afval dat door ons in zee beland, wordt het nog lastiger om de gevolgen van onze co2 uitstoot te beperken.

Alles wat ik hierboven over de zee beschrijf geldt natuurlijk ook voor het plantenleven op de aarde. Al het plasticafval dat in de berm ligt vervuilt de bodem en uiteindelijk kunnen er minder planten blijven leven. De onderzoeken die zijn gedaan, zijn weinig hoopgevend… Plastic kan gewoon niet meer zomaar blijven liggen.

Hoe plastic zwerfafval een hoogwaardige grondstof wordt…

Ik heb mijn focus verplaatst van al het zwerfafval naar het plastic zwerfafval, ik neem een geschikte zak mee voor recycling en raap alleen het plastic afval op dat ik vind. (stiekem ook een blikje bullit, die kon ik niet zomaar laten liggen!) Ik neem de zak mee en zorg dat het in de plastic bak terecht komt! Simpel als dat en dubbele Fairhups! Minder vervuiling van de bodem en minder co2 uitstoot door het maken van nieuw plastic. Doen jullie mee? Al is het maar 1 stuk plastic per dag, alle beetjes helpen!

Take Care, Take Fairhups en maak daar je hobby van!

zwerfafval plastic
Zwerfafval na een wandelingetje van 5 minuten. Alleen opgeraapt waarvoor ik niet de bosjes in hoefde…

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 reacties

 • Willemijn

  Wat goed. Ik probeer ook elke dag minimaal 1 stuk zwerfafval op te ruimen.

  Als veel mensen dit zouden doen, 1 stuk zwerfafval per dag opruimen, was het zwerfafvalprobleem gauw opgelost!

  Ja, lastig om verzameld zwerfafval ook te scheiden! Ik vind het ook heel moeilijk om troep te laten liggen (zoals tissues) die misschien vanzelf wel afbreken. En vaak vind ik ook spullen als bijv. fietsbanden, die ik niet wil laten liggen, maar ook niet bij het PMD-afval kunnen.

  Over plasticrecycling las ik dit mooie bericht: https://www.parool.nl/amsterdam/scheidingsfabriek-voor-plastic-afval-in-de-haven~a4614488/

  Met sterke magneetkracht kunnen plastics op dichtheid worden gescheiden, waardoor het eindproduct zuiver genoeg is om als grondstof te kunnen gebruikt. Het zou geweldig zijn als deze techniek grootschalig toegepast ging worden, want nu lukt het scheiden van gemengde plastics vaak nog niet zo goed waardoor er geen hoogwaardige producten mee te maken zijn.
  Dan wordt het nog lonender om plastic afval te scheiden!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.