Zonnepanelen financiering, aanbieders en meer!

We hebben dus besloten om zonnepanelen te nemen. Met als belangrijkste reden om ons eigen energieverbruik duurzaam op te wekken, direct boven ons hoofd op ons eigen dak! (Alle credits voor het onderstaande schrijven gaan uit naar Wilco, thanx lieverd ?)

Uitstekend rendement!

Alleen dat klinkt al geweldig en reden genoeg om dit te doen echter anno 2018 is het ook nog eens financieel erg aantrekkelijk geworden. Zonnepanelen leveren vandaag de dag een uitstekend rendement op je investering, cijfers rond de 15% zijn heel normaal. Vraag maar is rond bij buren, vrienden of kennisen die al overstag zijn gegaan. Hierbij worden er zelfs garanties afgegeven op het rendement en productgaranties (op de apparatuur) van 10 jaar en meer.

Duurzaamheidslening als hulp bij de investering.

Ondanks dit veelbelovende rendement blijft het toch een behoorlijke investering, +/- 5000 euro, waarbij je later nog wel de belasting kan terugvragen en dus rond de 4000,- netto uitkomt voor ongeveer 12 panelen. Er is echter in veel gemeentes een zeer aantrekkelijke duurzaamheidslening aan te vragen om dit te financieren (zie www.svn.nl voor meer info). Ze bieden een lage rente, 1.6% en boete vrij aflossen wanneer je wilt. Hiernaast een kort overzicht over de duurzaamheidslening. What can go wrong?

Pv verdeler voor makkelijke aansluiting.

Wij gaan voor 12 panelen die samen ongeveer 3300kw/h per jaar zouden moeten opwekken. Met een huidig verbruik van 3100kw/h per jaar zitten we voorlopig dus goed.

Ik kan niet eenvoudig een extra kabel naar de meterkast brengen en wil dus een PV verdeler (ook wel zonne-energie verdeler genoemd, wat eruitziet als een mini groepen kastje bij de wasmachine) gebruiken om de panelen op dezelfde groep als mijn wasmachine aan te sluiten.

De verschillende aanbieders.

Dan begint de zoektocht….Waar vind ik een betrouwbare/goede installateur? Hoeveel offertes vraag ik op? Waar moet ik op letten? Hoe vergelijk ik (als leek) de offertes zonder appels met peren te gaan vergelijken? Allemaal vragen die bij ons naar boven komen.

Wij hebben besloten niet op 1 paard te wedden en vragen meerdere offertes aan. Via duurzaambouwloket zoek ik een installateur in de omgeving en vraag daarnaast mensen in mijn omgeving naar nog een aantal bedrijfsnamen.

Al snel merk ik het eerste grote verschil op; 1 bedrijf belt mij de volgende dag al op en vraagt wat ik al weet over zonnepanelen en of ik bepaalde wensen en eisen heb, na een gesprek van ongeveer 15 minuten kan ik de offerte diezelfde dag nog verwachten. Dit blijkt inderdaad het geval, qua snelheid zit het dus wel goed bij dit bedrijf en kennenlijk is een bezoek aan huis helemaal niet nodig!

Dan duurt het een paar dagen voordat ik gebeld wordt door een van de andere bedrijven, zij willen langskomen want er moet toch echt goed naar het dak, meterkast en bekabeling in huis gekeken worden voordat een offerte opgemaakt kan worden. Op mijn vraag of dat niet anders kan blijkt het antwoord resoluut nee. Een afspraak wordt gemaakt. Hetzelfde gebeurt bij een derde bedrijf, ook hier wordt een afspraak gemaakt.
Ondanks de goede indruk van het eerste bedrijf, twijfel ik nu toch over deze aanpak en probeer ik nog een bedrijf te vinden dat zonder afspraak een offerte kan opmaken. Ik was zelf namelijk ook in de veronderstelling dat “een kijkje” nemen nodig is om tot een offerte te komen.

Via google vind ik tal van bedrijven en lukt het om een offerte te ontvangen zonder dat er iemand langsgeweest is. Er is zelfs helemaal geen contact geweest, kennenlijk geeft google maps alle benodigde info…

Duurzaamheidslening

Over de financiering van de panelen hoeven we niet lang na te denken, we gaan een duurzaamheidslening aan. Enerzijds wil ik ervaren hoe “gemakkelijk” dit is (en mijn ervaringen delen), anderzijds wil ik gespreid betalen en ben ik van plan in 2 jaar af te lossen. De helft los ik direct na installatie extra af en de rest via een extra aflossing volgend jaar. Dankzij het boete vrij aflossen heb je zelf veel ruimte om te bepalen hoe snel je de lening aflost, met in ons geval (voor leningen tot 7.500 euro) een maximum van 10 jaar.

Duurzaamheidslening
Over 2 weken zal ik schrijven over de verschillende offertes en het aanvragen van de lening.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.