Ecovriendelijke kinderkleding

Als ik het aan mijn dochters vraag krijg ik natuurlijk het antwoord dat zij zo min mogelijk negatieve gevolgen achter willen laten in het milieu en in de natuur. Ondanks dat dit met kleding een “heel ver van ons bed show” is kunnen we het toch niet meer negeren. Ik heb nu verschillende artikelen gelezen over de schadelijke gevolgen van de productie van kleding en de bewijzen liegen er niet om. Als mijn dochters er later naar vragen, wil ik ze in ieder geval kunnen zeggen dat ik mijn best heb gedaan om bij hun kleding rekening te houden met het milieu en dat we onze ecologische voetafdruk hiermee niet onnodig groot hebben gemaakt.

Winkelervaring…

Het verbaast mij daarom ook zo dat er veel kinderkleding merken zijn die niet hun steentje bijdragen aan de verbetering van de kleding industrie. Het is best lastig om binnen de reguliere kledingmerken te kiezen voor een ecologisch verantwoord kledingstuk. Er zijn wel merken zoals tumble’n dry, H&M of Noppies die een deel van hun collectie ecologisch verantwoord produceren maar ik vind dat toch niet lekker winkelen. Ik vind het vervelend dat ik een leuk product zie en dan vervolgens eerst moet lezen in de omschrijving of het voldoet aan de eisen die ik heb gesteld.

Waar ik op let.

impact kledingstoffen

Dingen waar ik op let is het GOTS kenmerk voor minimaal 70% gecertificeerd biologisch katoen. Daarnaast kijk ik of ik producten kan vinden die van de stof Lyocell (Tencel) of gerecycled katoen gemaakt zijn. Ook let ik er op dat ik zo min mogelijk producten koop die bijdragen aan de plastic soup. Dit zijn de stoffen Fleece, Polyester, Acryl, Nylon en Elasthaan. Deze laatste koop ik wel nog regelmatig omdat Norah en Jolie graag leggings dragen, daar zit meestal Elasthaan in. Ook houden ze van tutu’s en dat is vaak gemaakt van polyester. Ik zoek daarvoor wel naar alternatieven zoals rokjes van viscose. Ik vind het hierin vooral belangrijk dat ik zoek naar alternatieven. Als ik echt een keer iets wil kopen waarvan ik weet dat het dan lang mee gaat maak ik best wel eens een iets minder ecologisch verantwoorde keuze. Misschien ziet dit er over een jaar anders uit maar voor nu is dit wat haalbaar is en wat goed voelt.

Anders winkelen en ecologisch verantwoorde merken.

Ik kocht ook altijd zoveel mogelijk in de sale en goedkopere kleding van bijvoorbeeld H&M of Zeeman om aan te vullen maar nu we deze keuze hebben gemaakt is dit veranderd. Ik koop het grootste deel van de kleding voor Norah en Jolie op marktplaats en ik vul het aan met iets duurdere maar wel ecologisch verantwoorde kleding die ik straks ook weer kan doorverkopen. (bijvoorbeeld Noeser, CarlijnQ, Iglo+IndiSoft Gallary) Daarnaast zijn de goedkopere producten die ik koop zo veel mogelijk ecologisch verantwoord. (Name-it, ArketC&A “wear the change”) Doordat ik de kleding van marktplaats koop hoef ik niet zo te letten op de voorwaarden die we belangrijk vinden omdat deze kleding toch niet opnieuw gemaakt hoeft te worden. Ik hoef hiermee dus ook geen boodschap af te geven aan de bedrijven. Een tweede of derde leven voor een kledingstuk is altijd beter dan het opnieuw te laten produceren en het andere weg te gooien. Zo zorg ik er voor dat er een klein percentage, van de 140 miljoen kilo, kleding niet in de verbrandingsoven verdwijnt. Dat voelt fijn, minder CO2 uitstoot door minder productie en door minder afvalverwerking!

Soms raak ik nog wel eens de weg kwijt in het grote kinderkleding bos met al die certificaten, kinderarbeid, slechte materialen en chemische bewerkingen. Hier onder in ieder geval wat tips waarvan ik zeker weet dat het ecologisch meer verantwoord is.

Tips voor het kopen van ecologisch verantwoorde kinderkleding

  • Je kunt bij kleertjes.com in de zoekopdracht gerecycled, Lyocell of biologisch invoeren. Dan krijg je kleding die daarvan gemaakt is in een handig overzicht. Ook als het in de sale is.
  • Zalando verkoopt ook veel ecologisch verantwoorde merken. In de app zie je dan het duurzaamheidslogo staan onderaan de foto van het product. Op hun website kan je vanuit een handig overzicht shoppen en  krijg je ook uitleg over de verschillenden certificaten.
  • Koop zo min mogelijk producten die gemaakt zijn van Fleece, Acryl, Nylon, Elasthaan of Polyester deze geven plastic deeltjes af bij het wassen en dragen daardoor dus op een negatieve manier bij aan de plastic soup.
  • Wol, zijde en niet biologisch katoen hebben de grootste impact op het milieu.
  • Let o.a. op keurmerken zoals: -GOTS, -Cradle2Cradle, -oraganic100standaard,
  • Marktplaats! Ik heb weleens wat gekocht dat niet zo netjes was maar de meeste kleding is nog erg mooi en gaat bij ons nog mee voor Norah en daarna Jolie. Het helpt als je duidelijke vragen over de kwaliteit stelt aan de verkoper.
  • Houd voor jezelf vaste prijzen aan voor het kopen bij Markplaats, zo voorkom je het gevoel dat je te veel betaald voor een kledingstuk. Een hoge vraagprijs betekent niet perse dat de kleding van betere kwaliteit is. Ik heb als richtlijn tussen 1/5 tot 1/3 van de nieuwprijs afhankelijk van de gebruikerssporen.
  • Kijk op Marktplaats voor kleding van de duurdere merken, vaak blijft de kwaliteit hiervan toch beter. Voor de goedkopere merken mag je ook verwachten dat je daar minder voor hoeft te betalen.

BewarenBewaren

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.