Zonnepanelen of niet?

Dat we van de fossiele brandstoffen af moeten, dat weten ik en heel veel mensen met mij. Toch hebben wij nog niet eerder zo serieus nagedacht over zonnepanelen. Deels kwam dit omdat we niet zo’n zin hadden om van alles uit te zoeken en omdat we dachten dat het toch te duur zou zijn. Daarnaast waren we ons niet zo bewust over hoe de energieproductie in Nederland werkte. Ik zal jullie de komende weken meenemen in onze overwegingen en onze zoektocht met betrekking tot het plaatsen van zonnepanelen. Overwegen jullie mee?

Goed voorbeeld doet volgen.

En natuurlijk ook heel wat herhaling… Toevallig kwamen er bij ons ,in korte tijd, meerdere berichten binnen over zonnepanelen. Mijn ouders, die op aanraden van een goede vriend, zonnepanelen nemen,- het programma “van gas los” van Rader extra die ons weer wat meer informeerde,- de Energie Ambassadeurs van Leiderdorp die in de krant stonden,- een buurman die vertelde over zijn zonnepanelen en trots zijn interessante app showde waarmee hij kan zien hoeveel zonne-energie hij die dag gevangen had. Dit alles, in combinatie met het voornemen om ook echt naar ons bewustzijn over het milieu te handelen, heeft ons doen besluiten dat we ook zonnepanelen willen laten plaatsen.

Zonne-energie versus kolencentrale

Wist je dat er elk half uur voldoende zonne-energie op aarde terecht komt om de wereld een jaar lang te voorzien van energie. Ik wist dat niet, totdat ik iets meer ging lezen over zonnepanelen. Wist je ook dat bij kolencentrales 65% van de energie die ze produceren verloren gaat? Ik ben eigenlijk heel erg verbaasd dat de overheid niet veel meer investeert in zonnepanelen, ook al zullen daar ongetwijfeld goede redenen voor zijn maar toch. Wij nemen dus nu het heft in eigen handen en gaan gebruik maken van andere energie die onze mooie leefomgeving ons te bieden heeft.

Wat leveren zonnepanelen eigenlijk op?

Energie natuurlijk… duh! Maar daarnaast nog veel meer. Als eerste vinden wij het voor het milieu fijn om te weten dat de energieopbrengst van zonnepanelen 50% hoger ligt dan die van kolencentrales. Dit is inclusief het produceren van de zonnepanelen over de looptijd van 20 tot 25 jaar dat ze mee zullen gaan. Verbetering van de lucht, dus niet alleen verbetering van het milieu maar ook verbetering van de algehele gezondheid omdat zonnepanelen in het gebruik natuurlijk geen fijnstof afscheiden. Ook kan je bij een ‘teveel’ aan energie, de energie afdragen tegen een betaling.

Daarnaast kan je ook een hoog financieel rendement behalen, die je met geld op je spaarrekening zeker niet zult behalen. Het is financieel dus ook heel aantrekkelijk maar daarover later meer! En je huis wordt natuurlijk meer waard!

Financiële regelingen bij aanschaf van zonnepanelen

We begrepen ook dat er een BTW aftrek mogelijk is. Dat moeten we nog even uitzoeken. Net zoals mogelijkheden tot het collectief aanschaffen van de zonnepanelen. “Vereniging eigen huis” heeft zo’n collectief opgesteld maar wij waren helaas te laat om ons nog in te schrijven. Het scheelt behoorlijk veel in de aanschaf dus dat is zeker het uitzoeken waard! Verder zijn we aan het kijken of we een lening willen afsluiten voor het plaatsen van de zonnepanelen, dit kan bij onze gemeente voor een lage rente. In andere gemeentes hebben ze zelfs subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen, wellicht is hierin ook iets landelijk geregeld. Op de website van duurzaam bouwloket staat veel informatie over de regelingen die mogelijk zijn.

En verder rondom zonnepanelen

Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen te krijgen, we hebben dus ook gekeken naar de zonnepanelen die het beste uit testen komen. Dit kun je onder andere doen op zonnepanelen.net. Maar goed, we hebben nog geen definitieve beslissing genomen omdat we niet alleen uit willen gaan van de informatie van die site. Wij hebben op de website van 365zon een scan laten doen om te kijken hoeveel zon wij kunnen vangen. Wij kregen toen vrijblijvend een percentage toegestuurd met het aantal zonnepanelen dat we daarvoor nodig hebben. Wij kwamen op een percentage van 92% als we 12 panelen plaatsen. Mijn ouders komen op wel 102% dus die kunnen wellicht stroom terug leveren.

Voor nu sluit ik onze bevindingen even af, met een “Take care and take Fairhups”, volgende week zijn wij weer een stapje verder en post ik nog wat meer info! Tips over dit onderwerp zijn altijd welkom!! Plaats deze onder het bericht zodat andere mensen ook mee kunnen lezen!

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

6 reacties

 • Frank

  Een mooi verhaal over de voordelen van zonnepanelen. Toch wordt hier wel voorbijgegaan aan het feit dat zonnepanelen in Nederland nog niet economisch rendabel zijn. Door middel van subsidie (dus belastinggeld dat door de burgers zelf betaald wordt) wordt dit manco deels ongedaan gemaakt. Deze subsidieregeling, de zogeheten saladeringsregeling, staat echter op de tocht en mocht deze komen te vervallen dan zijn in 1 klap zonnepanelen jonger dan, pak ‘m beet, 10 jaar niet meer rendabel.
  Wellicht van belang om bij de investering rekening mee te houden!

  • fairhups

   Dankjewel, fijn dat je deze info met ons deelt, dat is zeker iets om uit zoeken en het in mijn volgend blog weer te geven. We zijn al bezig met een financieel overzicht dus misschien kunnen we dit risico daarin meenemen en berekenen. Al is onze grootste motivatie natuurlijk, minder gebruik van fossiele brandstoffen. Dus het zal ons niet tegenhouden ze te plaatsen.

 • rien

  Zonnepanelen leveren niet alleen wat op ( in ons geval 90% van de stroomrekening) maar zorgen ook voor minder CO2 uitstoot doordat deze energie niet door de energiemaatschappij opgewekt en getransporteerd hoeft te worden. We doen het niet alleen voor onszelf maar ook voor de volgende generaties. De factor 1.02 komt door Leiderdorp ( meer zonuren dan landelijk) en door de ligging van ons huis, waardoor we meer energie gaan opwekken dan wat in de specificatie van het zonnepaneel staat. 365zon kan ik trouwens van harte aanbevelen.
  Rien van Leeuwen

  • fairhups

   Dankjewel voor je reactie. Dat is inderdaad ook onze grootste motivatie! Fijn die uitleg van jullie factor en goed om te weten dat we in een zonnige gemeente wonen 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.