GOTS

“Greenie gut feeling” en shoppen in Utrecht!

Het was echt een super gezellig en geslaagd dagje Utrecht! Ondanks dat, was het toch wel een dingetje hoor dat duurzaam shoppen. Ook wel een leuk dingetje trouwens want ik heb er veel van geleerd en het is ook een leuke uitdaging om de kleding te zoeken. Sommige winkels, zoals H&M, Zara en Mango, hebben we direct overgeslagen. Ondanks dat H&M wel wat basics verkoopt die volledig duurzaam zijn. Naar de conscious kledinglijn wil ik eerst online nog even kijken want ik zag wel dat er voor vrouwen ,in de nieuwe collectie, ecologisch verantwoorde kleding te koop is. Maar het is fijner dat voorbereid te doen om een miskoop te voorkomen.

GOTS gecertificeerd

Omdat ik ervoor gekozen heb om alleen nog GOTS gecertificeerd katoen te kopen ben ik dus wel naar de C&A geweest en heb ik daar een paar dingetjes voor Norah en Jolie gekocht en een pyjama voor mijzelf. Ondanks dat ik daar wel heb gekocht, voelde het toch niet helemaal goed. Er is nog zoveel discussie over hoe C&A de prijzen laag houdt. Dat ze geen antwoord geven op mijn vraag daarover, helpt ook niet echt mee aan een goed gevoel. Maar goed, ik moet ergens beginnen. Ik heb in ieder geval wel de boodschap afgegeven dat ik alleen de GOTS gecertificeerde producten koop en ik denk dat ik daarmee al een stap in de goede richting heb gezet. Uiteindelijk zal een bedrijf leveren wat de consument koopt, ook al ben ik er maar 1 wellicht volgen er meer! Dit geldt overigens ook voor de andere grote bedrijven met (semi-)duurzame producten dus laat je hierdoor vooral niet uit het veld slaan. Hoe meer duurzame(re) producten wij kopen, hoe meer er op de markt zullen komen! We kunnen hiermee het proces dus echt versnellen en onder andere zorgen voor minder afval van chemicaliĆ«n en pesticide in het milieu.

Misleid bij Esprit

Wat ik wel nog even moet vertellen is dat ik mij toch heb laten verleiden om niet zo goed te kijken naar de kleding… Dit was bij Esprit. Ik heb daar een mooie jumpsuit gekocht van 100% super zachte Lyocell (tencel) maar daarnaast heb ik ook t-shirts gekocht die nu, na verder kijken dan mijn neus lang was, toch niet geheel van biologisch katoen gemaakt zijn. De verkoopster wist dit kennelijk ook niet want zij heeft het verkocht als 100% biologisch katoen. Ik vind het best misleidend, er staat in het shirtje Organic cotton en op de website vind ik terug dat het gemaakt is met biologisch katoen en dan niet eens de hoeveelheid erbij. Stom, ik had dus toch eerst online moeten uitzoeken hoe het zat. Al het begin is lastig, ik heb er in ieder geval van geleerd.

Winkelen op goed gevoel

Wat ik ook heb geleerd, is tijdens het winkelen luisteren naar mijn gevoel… Nou denk je vast ehm wat!? Welke gevoelens kan je krijgen tijdens het winkelen. Ik had er een wel een paar; – Greenie, Greenie, I’m the BOMB! šŸ˜‰  -Greedy, Greedy I want more! -enthousiast, dit kledingstuk daar kan ik wat mee. -teleurgesteld want niet Green. Hmm, wat moet ik daar nou mee. Heel veel, ik heb veel bewuster gekeken naar kleding en ook de dingen die ik heb laten hangen omdat ik ze niet duurzaam genoeg vind. Die ga ik nu online zoeken in een duurzamere variant. Duidelijk is natuurlijk dat ik de duurzame variante waar ik mij ‘the Bomb’ in voelde heb meegenomen.:-D

Maar eerlijk is eerlijk, ik liet mij, voordat ik besloot duurzamer te leven, leiden door ‘the Greedy one’ en kocht ik dus ook wel eens dingen waar ik mij niet zo speciaal in voelde of gewoon weg veel meer dan nodig omdat het goedkoop was. Deze duurzame kleding keuze leid voor mij dus tot kleding die ik vaker en langer draag en ook nog eens tot minder gedoe in de ochtend met kleding die ik uiteindelijk toch niet zo leuk vind. HEERLIJK IDEE is dat! Zodra ik mij dus Greedy voel, ga ik daar niet meer naar handelen en ga ik de winkel uit. Goedkoop en veel kopen is voor mij een Fairhups die is gemaakt, dat zal ik dus niet meer doen.

Ecologisch verantwoord winkelen

Ik vond overigens de “eerlijk winkelen app” niet echt een aanwinst. Het lukte me niet daarmee een route uit te stippelen zonder dat ik zelf moest zoeken waar een winkel was en de winkels waren niet zo “eerlijk” als dat was aangegeven op de website. Wel kwam ik door deze website in een super leuke winkel namelijk Hutspot. Ik dacht in eerste instantie dat alle kleding daar duurzaam zou zijn maar dit was niet het geval. Gelukkig werd ik goed geholpen door een man die daar werkte. Hij wist niet perse veel over het onderwerp duurzaamheid maar was daar eerlijk in en ging terwijl ik aan het passen was uitzoeken hoe het nou zat met de merken die ik had gekozen. Daarnaast hielp hij mij om de perfecte broek te vinden en gaf hij alternatieven voor kleding aan. Een alternatief waar ik mijzelf heel relaxed in voelde is een shirtje van hun eigen merk. Sinds afgelopen donderdag ook te koop op hun website. Het is gemaakt van Lyocel, hiervan weet ik zeker dat het op een ecologisch verantwoorde manier is gemaakt. Echt als je een keertje in Utrecht bent is een bezoekje aan die winkel het zeker waard!

Zo fijn dat er genoeg winkelmedewerkers zijn die mee willen denken in je keuze om duurzamere kleding te kopen! Zo ook bij de Rodewinkel. Die medewerkster gaf mij het advies om naar de winkel van Floortje Dessing te gaan nukuhiva.  Helaas moesten wij weer terug naar huis en zijn we daar niet geweest maar wie weet, helpt deze tip jou weer een beetje op weg naar een duurzamere kledingkast! Take it easy with this Fairhups! Take Care!

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.