Duurzaam shoppen in Utrecht, kan dat?

Iets wat ik heel graag doe, is shoppen met mijn mama, het is inmiddels al weer een jaar geleden dus we gaan deze week samen naar Utrecht! Nu ik mij meer bewust ben en ook bewust wil handelen krijgt dit shoppen toch een soort van lastig randje. Hoe kan ik nou lekker ongestoord shoppen en toch Fairhupsig bezig zijn.

Wat is ecologisch verantwoorde kleding?

Een lastig onderwerp vind ik “ecologisch verantwoorde kleding.” Waar koop je die en is kleding van biologisch katoen echt beter voor het milieu? Ik lees tegenstrijdige berichten hierover. Want ondanks dat biologisch katoen minder afval in het milieu bezorgd, schijnt er wel weer meer water nodig te zijn om het te produceren. Daarnaast is er natuurlijk ook nog de CO2 uitstoot die het vervoer met zich meebrengt. Wat ik wel weet is dat langer met mijn kleding doen zorgt voor het reduceren van CO2 door de kledingindustrie. Gemiddeld levert dat, bij 2x zo lang met je kleding doen, 23% CO2 reductie per jaar op!!

Nu ben ik al niet iemand die kleding snel wegdoet maar, ik heb wel heel wat kleding weggedaan omdat ik nu 2 maten kleiner heb dus ik wil mijn kledingkast wel graag aanvullen met leuke items. Ik had overigens veel bewaard van de maat die ik nu weer heb dus gelukkig kan ik kleding daarvan gebruiken!

Omdat ik dus nog steeds niet zo goed weet wat nou echt een goede stap is om te nemen met het kopen van kleding ga ik allereerst vooral letten op dat ik de kleding lang kan dragen. Ook ga ik toch letten op stoffen zoals biologisch katoen, lyocell, bamboe en hennep. Deze laatste 3 zijn in ieder geval beter voor het milieu. Het kweken van bamboe en hennep is minder schadelijk en de chemicaliën die  gebruikt worden voor de productie van lyocell , worden in een gesloten systeem weer terug gevoerd en hergebruikt. Natuurlijk kan ik ook kijken waar de kleding geproduceerd is dus daarin ga ik vooral kijken of het kleding is die in Europa is geproduceerd.

Winkels in Utrecht

Ik heb een website gevonden voor eerlijk winkelen. We gaan naar Utrecht en daar zijn 91 winkels en eettentjes die voor Eerlijk winkelen in aanmerking komen dus ik denk dat we er wel uitkomen! Waarschijnlijk met een heerlijke lunch bij de yoghurtbarn!

Dit zijn de winkels waar ik benieuwd naar ben!

Hutspot

De rode winkel

bureau bewust 

Bellamy

50-50 store second life

de 50|50 Store biedt trendy kleding voor dames én heren. Je vindt bij ons kleding van bekende merken. Ook de 50|50 Originals mogen er zijn; stuk voor stuk unieke kledingstukken – oorspronkelijk afkomstig uit het kledingdepot van het Leger des Heils – die door designers zijn omgetoverd tot nieuwe, hippe fashionitems. Dat is tof, duurzaam, uniek en een reminder dat we met afgedankte kleren veel meer kunnen doen dan in de kledingbak gooien. Leuk als ik hier iets kan vinden!

Nog meer tips voor duurzaam winkelen in Utrecht? Take care, Take Fairhups! Er is er altijd wel eentje te vinden, ook als het lastiger blijkt te zijn dan gedacht!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 reacties

  • Trudy

    Was een hele gezellige dag ,
    Ook leuk om informatie te krijgen van de verkopers/sters over allelij materialen .
    Er is jammer genoeg nog weing tekoop daarvan !
    Kwa kleding vnd ik moeilijk om omte schakelen naar dit soort kleding , maar begin is er !

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.