wij zijn flexitariër en wat levert dat nou eigenlijk op?

Oorspronkelijk heette dit blog: “ben ik dan een flexitarier” Inmiddels ben ik er achter gekomen dat wij dit inderdaad zijn. Eigenlijk gaan we nog een stapje verder dan de Nederlandse norm voor een flexitarier maar vegetarisch zijn we zeker niet. Je bent al Flexitarier als je op 2 dagen in de week geen vlees eet. Als je 2 dagen per week vegetarisch eet een jaar lang, bespaar je al 6% CO2 uitstoot en dat staat gelijk aan ongeveer 4 jaar je koelkast aan laten staan. Voor ons zou dit geen Fairhups meer zijn want we aten 3-5 dagen vlees per week.

Bewustzijn over ons vlees gebruik.

Ondanks dat we geen vegetariër zijn, gaan we wel bewuster om met het eten van vlees. We vertellen onze kinderen dat vlees is gemaakt van dode dieren en dat we daar bewust mee om moeten gaan en het niet mogen verspillen. Vlees is dus regelmatig het onderwerp van gesprek aan tafel. Ook kiezen we steeds vaker biologisch vlees. Maar dit is natuurlijk meer gericht op het liefdevoller leven dan voor een beter milieu want volgens mij ligt de uitstoot van biologisch vlees zelfs iets hoger.

Minder vlees.

Toch hebben we het gevoel dat we meer kunnen doen, zeker omdat huidige intenties van de vleesindustrie zo ver af liggen van de wensen die wij voor de toekomst hebben. Namelijk een wereld waarin zoveel mogelijk is verbeterd waardoor de impact op het milieu minimaal is gebleven. Ik kan hier nu vertellen over hoe we dat op de optimale manier kunnen verminderen. Maar ik geloof in Fairhups. Ik geloof in kleine stapjes richting een betere wereld die we vanuit ons gevoel kunnen maken. Soms voelen we nou eenmaal weerstand en lukt het dus niet om die stap te maken. Soms gaat het met gemak en hebben we in ieder geval een mijlpaal bereikt in het invoeren van een verandering.

Reductie CO2

Wat mij een goed gevoel geeft is dat we met het minderen van vlees eten een grote bijdrage kunnen leveren in de reductie van CO2 (equivalenten) Zeker nadat ik wat onderzoeken heb gelezen over de impact van rundvlees, ligt daar denk ik onze grootste bijdrage. Waar ik ook naar heb gezocht is de vergelijking met een vegaburger, want ik had namelijk geen idee wat deze dan voor impact zou hebben. Ook had ik ergens wel opgevangen dat kaas eten in plaats van vlees niet zoveel zoden aan de dijk zet, dit is inderdaad het geval.

Als je kijkt naar de huidige onderzoeken wordt er het volgende aangegeven over de CO2 uitstoot. Of beter gezegd, een percentage dat gelijk staat aan CO2 uitstoot want koeien stoten namelijk met name Methaangassen uit die nog een veel zwaarder wegen op het ‘extra’ broeikaseffect. Dan heb ik het nog niet over de gassen die vrij komen door het voedsel dat ze nodig hebben en de mest die ze uitscheiden. Dan zou dit namelijk nog een langer verhaal worden maar je kunt van mij aannemen dat dit ook van grote invloed is. In de onderstaande getallen is de totale uitstoot voor een stukje vlees aangegeven. Ze hebben de omrekening van alle gassen gemaakt naar de zwaarte van CO2. Vandaar CO2 equivalenten.

Uitstoot per 100 gram

  • rundvlees —> 1,8 kg
  • kaas –> 0,9 kg
  • varken–> 0,5 kg
  • kip –> o,4 kg
  • ei –> 0,3 kg
  • vegaburger –> 0,2 kg
  • peulvruchten –> 0,04 kg

Ecologisch verantwoorde keuze

Nu ik dit weet, zal onze keuze nog vaker bij kip, ei, vegaburgers en peulvruchten liggen. Daarnaast willen we maximaal 2 dagen in de week vlees eten

en 1x per week vis. In deze blog heb ik eigenlijk alleen geschreven over de CO2 uitstoot maar daar heb ik dus het verbruik van water en het gebruik van antibiotica en je gezondheid nog buiten gelaten. Wie weet ben ik daar een volgende keer in geïnteresseerd en ga ik daar meer over lezen. Of misschien kan jij het mij wel vertellen als jou keuze voor minder vlees eten daardoor is beïnvloed. Ik hoor het graag!!

Take care! Take (invloedrijke) Fairhups!

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

5 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.