tweedehands kleding

Fair Fashion for kids

Ongeveer een derde van Norah’s kleding komt van Marktplaats en is dus tweedehands. Daarvan weet ik zeker dat het duurzaam is. Het hoeft tenslotte niet gemaakt te worden. Jolie’s kledingkast is helemaal een stuk duurzamer want die draagt veel kleding die van Norah is geweest en ook daarin hangen wat kledingstukken die van Markplaats komen. Toch wil ik ook wel eens wat nieuws kopen. Soms is dit ook echt nodig.

Waarom is het nou zo ongelooflijk moeilijk om te weten te komen welke merken echt duurzame kleding verkopen? Ik wil bijvoorbeeld leggings kopen voor Norah, onze oudste dochter. Ik ben nu toch al zo’n 2 uur bezig om uit te zoeken waar ik duurzame en betaalbare leggings kan kopen. Norah is namelijk nogal van het wild fietsen, klimmen en haar kleren vies maken dus het is fijn dat een legging niet te veel geld kost. Daarnaast heeft ze er ook wel een stuk of 5 nodig omdat een legging hier minstens elke dag de was in gaat. Gelukkig groeit ze er deze zomer in ieder geval niet uit. Wat dat betreft kunnen we ook wat duurzaamheidsstapjes maken omdat de meiden ,nu ze eenmaal wat ouder zijn, minder snel groeien. De kleding kan dus langer gebruikt worden. Sowieso gaat Norah’s kleding altijd door naar Jolie maar toch merk ik wel dat ik sommige dingen niet opnieuw gebruik voor haar. Jolie heeft ander postuur en soms komen de seizoenen niet overeen. Ook slijten met name leggings snel en dus eindigen die vaak als pyjama bij Jolie.

Fashion en CO2 uitstoot

We hebben besloten om onze Fairhups ook in fashion te nemen. Het maken van fashion zorgt niet alleen voor veel CO2 uitstoot, ook wordt er voor kleding heel wat chemicaliën in de natuur geloosd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze keuze toch wat ingewikkeld vind. Het kost namelijk nogal wat moeite om deze fairhups te nemen. Daarnaast is veel aantoonbaar ecologisch verantwoorde kleding behoorlijk prijzig. Ik als koopjesjager heb daar nogal moeite mee…

Welke merken zijn duurzaam?

Ik heb dus de tijd genomen om wat dingen uit te zoeken, toch blijft het onduidelijk.  Informatie die ik opzoek komt o.a. van rankabrand zij bepalen op basis van de gegevens op de websites van de merken aan welke duurzaamheids-kenmerken zij voldoen. Ook kijk ik zelf nog eens op de websites en stuur ik mailtjes naar de merken waar ik graag kleding koop. Hieronder wat resultaten van mijn zoektocht, ik hoop dat jullie er ook iets aan hebben.

H&M geeft aan dat als je de conscious kledinglijn koopt bij hun dat je dan duurzamer bezig bent. Maar is dit ook echt zo? Hoeveel duurzamer ben je eigenlijk bezig? Ik zie nergens op de websites van welke keurmerken zij gebruik maken. Ik kom wel op een website uit van H&M group waar heel veel resultaten en voornemens worden gepresenteerd en ook nog wat andere leuke kledingmerken die daar onder vallen. Mochten deze echt gecertificeerd zijn en dus ecologisch verantwoord dan hoor je mij zeker niet meer klagen over het aanbod. Ik heb een e-mail gestuurd naar H&M om te vragen hoe duurzaam die conscious kledinglijn nou eigenlijk is en waarom er verder geen info vermeld staat bij de producten op de website. Ik vind het voor een consument echt jammer dat het niet duidelijk is wat je precies koopt, ik ben best bereid wat meer te betalen maar dan wil ik wel zekerheid, zonder dat ik een heel rapport moet doorlezen.

Bij Zara stuit ik een beetje op het zelfde probleem. Ze geven aan dat ze een duurzame lijn hebben die “join life” heet. Toch kan ik niet echt duidelijk terugvinden waar de kleding precies van is gemaakt en daarnaast schijnen ze ook nog in grote mate gebruik te maken van kinderarbeid. Dat laatste voelt wat mij betreft ook niet fijn. Ik hou het merk dus wel in de gaten maar ik zal er voorlopig niks kopen.

Zeeman lijkt ook aardig bezig te zijn wat betreft duurzaamheid en zij hebben een erg hoge ambitie. Toch gaf zeeman in een e-mail aan mij aan dat maar 8% van het totale katoen ook daadwerkelijk biologisch katoen is. Daarnaast hebben ze wel een baby-lijn die volledig van biologisch katoen is en hebben veel producten in hun textiellijn het OEKO-TEX keurmerk. Het OEKO-TEX keurmerk geeft de garantie dat er tijdens de productie geen chemicaliën zijn gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu, de werknemers en de consumenten.

C&A is transparanter in hun communicatie naar de consumenten, zij plaatsten keurmerken van o.a. GOTS op hun website bij de kleding die ze verkopen. Als je dit label ziet, dan weet je zeker dat er minimaal 70% biologisch katoen in is verwerkt. C&A doet er nog een schepje bovenop en geeft aan dat alle producten die dit label hebben en die bij hen gekocht worden 100% biologisch katoen zijn. Ik zag ook dat ze andere soorten stof gebruiken die veel duurzamer zijn dan de reguliere keuzes. Het lijkt er dus op dat C&A een groot aanbod heeft qua ecologisch verantwoorde kleding. Van de bekeken goedkopere merken zal ik dus waarschijnlijk eerder de leggings hier kopen. De twijfel zit dan meer in de omgang met de werknemers in de productie keten dan de omgang met hun ecologische verantwoordelijkheid.

Waar ik nu uiteindelijk die leggings ga kopen, ik weet het nog niet… Ik wacht de reactie van H&M even af en ik kijk nog even verder wat een legging precies kost bij andere duurzame merken. Want eigenlijk ben ik er nog niet van overtuigd dat een aantal van deze merken, ondanks de positieve voornemens, nu ook al echt duurzaam produceren.

Terwijl ik dit schrijf kom ik er achter dat ik al een aantal Fairhups genomen heb… Ik ben mij bewust van bedrijven die zich inzetten voor duurzame productie en ik heb besloten alleen nog kleding te kopen bij bedrijven die zich hiervoor inzetten. Ik koop vanaf alleen nog kleding waarin minimaal 70% biologisch katoen verwerkt is of die gemaakt zijn van andere duurzame producten.

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.